Mycket talar för att den politiska ledningen får igenom sin plan för skolorna på Hammarö. Foto: svt

Politiska vildar kan avgöra striden om Hammarös skolor

Uppdaterad
Publicerad

På ett extra kommunfullmäktigemöte på måndagen kan striden om Götetorpsskolan på Hammarö avgöras.

Mycket talar för att den blågröna politiska ledningen får igenom sin plan att bygga upp den brandhärjade Götetorpsskolan som en F-6-skola.

De tre partilösa, före detta sverigedemokrater, som har en vågmästarroll i kommunpolitiken på Hammarö har bestämt sig för att ställa sig bakom den politiska ledningens förslag.

– Vi är nöjda med att vi har fått en barnkonsekvensanalys gjord och nu måste vi gå vidare och komma igång. Vi kan inte skjuta på det här längre, säger Anders Ahl, gruppledare för de tre politiska vildarna i kommunen.

”Himla svårt”

På det senaste kommunfullmäktigemötet sköts skolbeslutet upp när oppositionen krävde en barnkonsekvensanalys. Man ville också ha in synpunkter från de fackliga organisationerna.

Socialdemokraterna och Vänsterpartiet har ännu inte beslutat hur de ska rösta på fullmäktigemötet.

– Det är himla svårt. Det är ett beslut som vi kommer att få leva med i 50 år, säger Solweig Gard (S), ledamot i kommunstyrelsen på Hammarö.

Skolfrågan har länge varit en infekterad fråga i Hammarö kommun. Oppositionen, bestående av socialdemokrater och vänsterpartister, vill se två F-6-skolor vid Mörmon och en förskola där den nu nerbrunna Götetorpskolan håller på att rivas, medan den styrande koalitionen (M, L, C, KD och MP) förordar en F-6 skola och en förskola på Mörmon samt en F-6-skola på Götetorp.

Kan bli återremiss

Nu finns av allt att döma en majoritet för den styrande blågröna ledningens plan.

Men Socialdemokraterna och Vänsterpartiet kan begära att frågan återremitteras igen. Då krävs bara en tredjedel av rösterna i kommunfullmäktige.

– Vi känner ju ett ansvar också och jag vet inte om vi ska använda oss av minoritetsåterremiss. Ett alternativ är ju att vi yrkar avslag. Vi får försöka hitta en hållning i den här frågan, säger Solweig Gard.

På måndag kväll avgörs frågan på det extra kommunfullmäktigemötet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.