Daniel Reinsjö håller upp lite av det guld som hans team lyckats hitta. På det gamla gruvområdet har han låtit bygga en stor, grön tälthall.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se Daniel Reinesjö berätta om hur han fick vad han kallar för guldfeber – och vilka förhoppningar guldet de redan har hittat ger. Foto: Kristian Åkergren/SVT

Daniel letar guld i Sillerud – hoppas kunna öppna upp gruva igen

Publicerad

Det har gått 30 år sedan som det bröts guld i Sillerud på gränsen mellan Dalsland och Värmland. Men nu är det guldfeber igen.

Varbergaren Daniel Reinsjö undersöker om det finns möjlighet att öppna upp en gruva på nytt.

– Det finns mycket guld kvar. Vi har analyserat prover som visar på det, säger Daniel Reinsjö.

Till vardags jobbar han egentligen som snickare. Men för några år sedan tog han med sina barn till Småland på guldvaskning. Och då hände något.

– Jag fick guldfeber. Det bara kom! Så jag hörde av mig till ett kanadensiskt bolag som lät mig vara med och prospektera ett år i Värmland, säger Daniel.

Efter det fick han rekommendation att göra en egen prospektering av det gamla guldgruveområdet i Sillerud. Och där har han nu varit i fyra år tillsammans med ett team på sex personer.

Haft dialog om guldgruva med grannar

– Det är inte stor chans att det blir en gruva, men flera intressenter, bland annat från Kanada och Australien har hört av sig och vill köpa vårt tillstånd, säger Daniel Reinsjö.

Han tillägger att hans team vill fortsätta göra analyser och det kan ta flera år innan det blir svar på om det faktiskt kommer bli fråga om en gruva.

Vad säger närboende?

– Vi har varit hemma hos alla och presenterat oss. Några av markägarna hjälper till och med till i vårt arbete. Så vår bild är att de är positiva, svarar Daniel Reinsjö.

Det har dock väckts kritik om potentiell gruvdrift från annat håll. I klippet får du veta hur.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.