I sökandet efter metaller omfattas runt en tiondel av Dalslands yta av så kallade undersökningstillstånd, som ger företag företräde till mineral och är första steget på väg till en gruva.
Ökningen har mött kritik – både från berörda kommuner och markägare och på onsdagskvällen kallade ett av prospekteringsbolagen, EMX Royalty, till en informationsträff för att möta invånarna i Bengtsfors.
– Hela vårt samhälle är byggt av och med metaller, säger Johan Sjöberg, geolog på EMX Royalty, som hoppas på att hitta batterimetaller som nickel och kobolt i området.
Lång väg till gruva
Vägen från prospektering till en gruva är lång. I augusti fanns det 741 undersökningstillstånd i Sverige, men bara tolv verksamma metallgruvor. Enligt branschorganisationen Svemin resulterar färre än ett tillstånd av tusen i en gruva.
Bengstforsbon Jenny Wallman är engagerad i nätverket Gruvkampen och skeptisk till företagets planer, även om de bara är i ett inledande skede.
– Oron ligger i att det kan leda till att man söker för att bryta mineral, alltså startar en gruva, säger hon.
Jordprover under 2024
Ett av de intressanta områdena är Askesjö. men utsikterna där vet man inte än. Under första halvan av 2024 hoppas man kunna komma ut för att ta jordprover för vidare analys. För att gå vidare med till exempel borrningar behövs indikationer på så stora fyndigheter att det kan locka externa finansiärer, enligt geologen Johan Sjöberg.
Fler tillstånd krävs – kan ta 20 år
Vägen fram till en gruva innebär flera steg, där undersökningstillstånd är det första, som beviljas av Bergsstaten. För att till exempel provborra krävs också en godkänd arbetsplan. Där efter krävs bland annat bearbetningskoncession och markanvisning innan en gruva kan startas, processen tar i runt 20 år.