Guldkedjor, vigselringar, guldexperten, Nadeem Rishek om ökade guldpriset

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
En begagnad ring kan se likadan ut som en ny – men vara tusentals kronor billigare. Hör Nedeem Rishek. delägare till en guldbutik i Malmö, berätta om priset på guld. Foto: Hanna Bolander/SVT och Nilofar Langar/SVT

Dyrare guld leder till återbruk av smycken: ”90 procent köper begagnat”

Publicerad

Begagnade vigselringar, guldtackor och arvegods – i en av Malmös guldbutiker köps och säljs det mesta. Rekorddyrt guld leder till att fler väljer att sälja, men också till att köparna väljer bort nytillverkat.

– Det är väldigt många som kommer och säljer guld och det är väldigt många som kommer och köper i andrahand också, säger Nedeem Rishek.

Nedeem Rishek är en av delägarna i den familjeägda guldbutiken i centrala Malmö. Butiken har funnits i 12 år, men familjen Rishek har handlat med ädelmetaller i flera generationer.

Prisökningen ändrar konsumtionen av guld

Högre priser är ingenting som påverkar butiken i större utsträckning.

– Vi köper och säljer. Så vi följer marknaden och på det viset påverkar det inte oss att det blir dyrare, säger Nedeem Rishek.

Däremot har de märkt av att det rekordhöga guldpriset har förändrat kundernas konsumtion.

– Vi har märkt av det i butiken, det har blivit en stor trend med begagnat, säger Nedeem Rishek.

90 procent köper en begagnad vigselring

Trots att det idag generellt är mycket dyrare att köpa en nyproducerad vigselring, om man jämför med ett par år sedan, så fortsätter folk att förlova och gifta sig. Då kan second hand vara ett alternativ för att få ner priset.

– Hos oss skulle jag säga att 90 procent av kunderna köper begagnat, säger Nedeem Rishek.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.