Preliminära resultat av inventeringen: Fler vargar i Värmland

Uppdaterad
Publicerad

Efter flera års minskning ökar vargstammen i Värmland igen, och det har fötts betydligt fler valpkullar i år än året innan. Det visar den första, preliminära, sammanställningen av vinterns inventering.

– Det kan vara ett trendbrott, men det kan också vara tillfälliga faktorer som ligger bakom, säger David Höök, vilthandläggare på länsstyrelsen.

Efter att ha ökat stadigt år efter år nådde vargstammen i Värmland sin kulmen vintern 2014-2015. Sedan dess har kurvan vänt nedåt. Tills nu.

Det första preliminära resultaten av varginventeringen visar på en kraftig ökning av antalet föryngringar, totalt 14 valpkullar jämfört med 6,5 förra vintern.

Vargar

– Det är nog relativt många vargar som springer runt i länet just nu, säger David Höök, vilthandläggare på länsstyrelsen.

I klippet hör du mer om hur vargstammen ökat i Värmland

Antalet vargrevir är nu 19, jämfört med fjolårets 17,5, när den värmländska delen av gränsreviren delats upp med grannlänen och Norge.

Preliminära vargrevir 2021/22, länsstyrelsen Värmland Foto: SVT/länsstyrelsen Värmland

Genetiskt värdefull varghane

För första gången på många år finns nu dessutom ett revir med vargvalpar öster om Klarälven längst uppe i norr. Hannen i reviret är klassificerad som genetiskt värdefull.

– Det är en så kallad F1:a, första generationens avkomma från en invandrad varg, så det är viktig för vargstammens överlevnad, säger David Höök.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vargar

Mer i ämnet