– Det är ju helt fantastiskt att vi fått till ett Pridetåg i Hagfors. Det är särskilt viktigt i ett landsbygdslän, där man kanske kan känna att allting händer i residensstaden. Det är ingen som bryr sig om oss som bor i Årjäng, Torsby och Hagfors, Filipstad och Storfors. Därför känner vi att det är extra viktigt för oss att komma ut till de här platserna, säger Hazel Svensson om att festivalen utvidgas.
”Viktigt”
Förra året gick Prideparaden för första gången genom Arvika och nu Hagfors, men Hazel Svensson känner ingen oro för att Pride sprider ut sig och tunnas ut.
– Jag tror det är många hbtq+personer som känner att de fått en dag då de kan få vara normen, det händer ju bara en gång om året egentligen under pridefestivalen. Men vi har också många andra som går i paraden med någon organisation som de tillhör eller som privatpersoner, eller så står de bredvid och hejar på. Det är också väldigt viktigt. Vi kan ju inte göra allt.
Kvinnor uppmärksammas
Under hela augusti pågår föreläsningar, panelsamtal och aktiviteter där mångfald och acceptans står i fokus. Och så finns en konstnärlig nyhet, som går under namnet ”Mamma+mamma+barn”.
– Det är Ellen Källback och Erik Hjort som har målat ett antal tavlor, berättar Hazel Svensson.
– Vi har märkt att vi under tidigare år inte fokuserat så mycket på just kvinnor inom hbtq+spektrat. Temat handlar om ensamstående kvinnor och kvinnor i samkönade relationers kamp för rätten att få skaffa egna barn.
Konstutställningen invigs officiellt på stadsbiblioteket i Karlstad men kommer att kunna ses på flera platser under pridemånaden.