En grupp av sex personer sitter och står tillsammans i ett vardagsrumsliknande utrymme. Fyra personer sitter tätt ihop i soffan, medan två personer sitter på golvet framför dem. Det finns vita gardiner och en röd vägg i bakgrunden.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Möt tonåringarna i Kristinehamn och se dem prata om önskan att få fler platser att hänga på: ”Skateparken är ett bra exempel”, säger Julia Bohlin. Foto: SVT

Projekt i Kristinehamn: Öka ungas inflytande

Publicerad

Just nu pågår workshops där Kristinehamns kommun träffar ungdomar på olika platser för att ta reda på vad de saknar.

– Jag tror vi behöver lite mer ställen som KFUM som skapar gemenskap, säger 17-åriga Narges Golmani.

Vid fem tillfällen har Kristinehamns kommun träffat tonåringar på olika platser. Här får ungdomarna berätta vad de skulle vilja förändra med kommunen.

Flera av de unga berättar att de upplever staden som tom och tråkig, och några av dem efterfrågar fler platser som liknar KFUM:s fritidsgård där workshopen äger rum.

– De lägger upp saker som händer och events. Det blir lite rörelse i stan, säger Mohammad Hussaini.

Ni är nöjda med fritidsgården, behöver ni en likadan?

– Den är lite begränsad eftersom den är inriktad på högstadiet och då blir det svårt att vara med om man är yngre eller äldre, säger Mohammad Hussaini.

Ungdomarna: Ta inspiration av Mariebergsskogen

Jonathan Hane och Mohammad Hussaini tycker att kommunen skulle kunna ta inspiration från Mariebergsskogen i Karlstad.

– I Mariebergsskogen finns det volleybollplatser till exempel, säger han.

En annan ungdom berättar att han vill ha en multiarena där man kan utöva olika sporter. Julia Bohlin tycker att det borde finns fler platser som skateparken.

– Skateparken är ett bra exempel på något som redan finns och som skulle kunna utvecklas och finnas mer av, säger hon.

Därför genomförs projektet i Kristinehamn

När kommunen träffat tonåringarna har flera sagt att de vill att det finnas fler saker att göra efter skolan. De vill se ett mer levande centrum.

– Många åker till Karlstad, den närmaste större staden, så det är en utmaning vi har, säger Frida Rönning, utredare på Kristinehamns kommun.

Två personer som står i en dörröppning, båda bär arbetskläder med synliga ID-brickor runt halsen. Bakgrunden visar ett kontors- eller arbetsutrymme.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Superviktigt att ungdomarna här får vara med” utredaren Torunn Åstholm om varför projektet genomförs. Foto: SVT

Vad projektet kommer leda till är ännu inte bestämt, men genom att höra de ungas tankar får beslutsfattarna bättre koll på vad de unga vill.

– Det är superviktigt att ungdomarna här får vara med och tycka till, säger Torunn Åstholm, utredare på Kristinehamns kommun.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.