Det råder febril aktivitet i köket på Allégården i Sunne. Här packas än så länge varma matlådor till omkring 220 äldre som får lunchen levererad av hemtjänsten. Men så snart köket fått en ny kylanläggning installerad, ska maten kylas direkt efter tillagning och istället för varje dag köras ut två gånger i veckan.
– Det finns flera anledningar till det,men framförallt är det en kvalitetsfråga, hävdar Gunilla Ingemyr, ordf socialnämnden (C)
Men beslutet har väckt starka protester bland de äldre. En matlåda i kylskåpet är inte lika lockande som varm mat.
– Det spelar väl ingen roll om det är mer näring i en kyld matlåda om man inte äter den, fnyser Karl-Erik Larsson ordf PRO.
”Förändring alltid svårt”
I dag kan de äldre välja mellan två rätter varje vardag, medan det på helgerna erbjuds en rätt. Rotmos med fläsklägg och fisk är favoriter hos de äldre i Sunne.
– Förändring alltid svårt, man vet vad man har men inte vad man får, men vi vill prova det här och ska utvärdera det sex månader efter införandet, säger Gunilla Ingemyr.
Ekonomin är förstås viktig. Socialnämnden i Sunne brottas med underskott i budgeten, men det är fortfarande oklart hur mycket kommunen sparar på kylda matlådor istället för varm mat.
– Nej, vi vet inte det än, det beror bland annat på hur många av de äldre som behöver hjälp med att värma maten, säger Gunilla Ingemyr.