Psykisk ohälsa bland unga ökar – BUP i Värmland: ”Tyvärr ser vi ingen minskning”

Publicerad

4 september är dagen för ungas psykiska hälsa. Det är den ideella föreningen Tilia som på detta sätt vill uppmärksamma hur unga mår – för den psykiska ohälsan bland ungdomar är stor. Något som inte minst märks på de långa köerna till BUP- barn och ungdomspsykiatrin i Värmland.

Trots flera försök att korta köerna till barn och ungdomspsykiatrin i regionen, så är de långa och det har inte blivit bättre det senaste året. I dag väntar 1 015 värmländska barn och ungdomar på en fördjupad neuropsykiatrisk utredning, och omkring 250 står i kö ett första besök.

– Det är många. Kön är mer eller mindre konstant och tyvärr ser vi ingen minskning, snarare tvärtom med ett något högre söktryck än tidigare, säger Ebba Edman Ternström, överläkare på BUP Region Värmland. 

Kraftigt underbemannade

BUP ser bland annat en ökning av akuta frågeställningar. Vanligast är att skolor hör av sig med neuropsykiatriska frågor, men också att den psykiatriska mottagningen första linjen haft patienter i depressionsbehandling som inte fungerat och att de därför remitteras vidare till en högre vårdnivå.

Men BUP Värmland är kraftigt underbemannade och har svårt att räcka till.

– Samtliga yrkeskategorier sliter hårt och många erfarna och duktiga kollegor lämnar framförallt på grund av så kallad etisk stress, det vill säga att man ser vilka behov som finns men inte har resurser att hjälpa till.

Men det finns lösningar. Hör överläkarens förslag till vad politikerna borde göra i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.