Foto: SVT

SR-reporter var politiskt aktiv

Uppdaterad
Publicerad

Elin Segerlind var aktiv inom Vänsterpartiet i Fyrbodal samtidigt som hon arbetade på P4 Värmland.

– Det handlar om trovärdighet och att inga medarbetare ska göra journalistik av något som man tagit ställning till, säger kanalchefen Ulla Walldén.

Segerlind arbetade på P4 Värmland under förra sommaren och har även vikarierat några dagar efter det. P4 Väst var först med att avslöja att hon samtidigt varit politiskt engagerad för vänsterpartiet.

– Jag beklagar djupt att inte jag inte ställde en tydlig fråga om hon hade något politiskt engagemang när jag anställde henne. Jag hade ingen indikation alls på att hon var politiskt aktiv och hade önskat att hon hade berättat det, säger P4 Värmlands kanalchef Ulla Walldén.

”Blotta misstanken är illa”

Walldén berättar att Segerlind inte främst jobbade som reporter.  

– Hon har i huvudsak arbetat som huvudsändare och webbare. Jag har kollat igenom det som hon har gjort och kan inte se eller uppfatta att hon under förra sommaren var politiskt färgad. Men det räcker med att blotta misstanken finns för att det ska vara illa, fortsätter Walldén.

Ulla Walldén är kanalchef på P4 Värmland Foto: SVT

”Handlar om trovärdighet”

Hon menar att det är viktigt att alla medarbetare är objektiva och neutrala.

– Det handlar om trovärdighet och att inga medarbetare ska göra journalistik av något som man tagit ställning till. Är du politiskt aktiv så är det ganska lite du inte har tagit ställning till.

Stämningen i radiohuset i dag beskriver kanalchefen som dämpad.

– Det är oerhört tråkigt att vår trovärdighet kan ifrågasättas.

Elin Segerlind själv ångrar idag att hon inte informerade P4 Värmland om sin inblandning i Vänsterpartiet.

– Under min tid på P4 Värmland var mitt engagemang i Vänsterpartiet inte stort och jag hade inga politiska uppdrag. Jag skulle såklart ändå pratat med Ulla om det, skriver hon i ett mejl till SVT.

– När jag sedan fick utökade uppdrag och också blev erbjuden en tjänst för Vänsterpartiet i Göteborg så avslutades samtidigt min anställning på P4 Värmland och det var en självklarhet för mig likväl som för P4 Värmland.

Ledamot i distriktsstyrelsen

Elin Segerlind är nu en av Vänsterpartiet toppkandidater till riksdagen. Ett uppdrag som hon enligt företrädare för partiet inte varit aktuell för under tiden som hon arbetade på P4.

– Hon blev aktuell som toppkandidat först i förra veckan, säger Åsa Olin vid Vänsterpartiet Fyrbodal.

Däremot har Segerlind parallellt med sitt journalistiska uppdrag varit ledamot i distriktsstyrelsen.

– Men hon har inte haft några parlamentariska uppdrag, inga uppdrag i kommun eller landsting och inte företrätt partiet utåt, säger Olin.

P4 Värmland Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.