Ann-Katrin Hedgren, ordförande för Byggnads Örebro- Värmland, menar att många medlemmar är oroliga över situationen då flera varsel är på ingång.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
-Nya varsel varje dag, säger Ann-Katrin Hedgren, ordförande Byggnads i Värmland-Örebro Foto: SVT/Elin Igelström Nordahl

Ras inom byggbranschen i Värmland: lavinartad ökning av varsel

Uppdaterad
Publicerad

Det har varit lugnt på varselfronten i byggbranschen i Värmland 2023 – fram till oktober.

Nu börjar den vikande byggmarknaden märkas. Hittills har 220 varsel lagts i oktober i Värmland-Örebro

– Och ökningen är lavinartad just nu. Det kommer in nya varsel varje dag, säger Ann-Katrin Hedgren, ordförande Byggnads i Värmland-Örebro.

Byggmarknaden i Sverige är på väg ned. Även i Värmland märks det. Tydligt. Siffror från branschorganisationen Byggföretagen framtagna för SVT Nyheter Värmlands räkning visar att antalet påbörjade byggen och ansökta bygglov när det gäller nybyggnation av flerbostadshus har minskat med 22 procent när det gäller investerade medel, och prognosen för 2024 är också en nedgång med minus 22 procent.

Byggföretag ser tydlig nedgång

En utveckling som Göran Elm på Hagforsföretaget Elm bygg bekräftar.

– Vi ser en tydlig nedgång av objekt att lägga anbud på när det gäller nybyggnation av bostäder.

Trots det så ser Göran Elm positivt på 2024.

– Vi har fler ben att stå på än bara bostadsbyggande. Vi är jobbar också med ROT (renoveringar, ombyggnad och tillbyggen) i offentliga lokaler och en del industribyggen. Det ser bra ut det första halvåret. Får vi bara in några av de jobb vi är med och räknar på andra halvåret så ska det inte vara några problem.

16 000 jobb kan försvinna

En prognos från Byggföretagen pekar på att 16 000 byggjobb kan försvinna under 2024.

Hittills har Ems bygg klarat sig utan varsel – och hoppas klara hela 2024.

– Jag tror problemen storstäderna. Vi har en bra beläggning första halvåret och får vi bara några av de jobb vi har lagt anbud på så ska vi klara oss, säger Göran Elm.

Fram till i oktober har antalet varsel legat relativt lågt. Men nu märker facket en tydlig uppgång.

– Det är egentligen de senaste två veckorna som det har smällt till. Hittills i oktober har 220 varsel lagts i regionen. Men det är fler förhandlingar planerade i närtid. Det är många företag som har problem, säger Ann-Katrin Hedgren, ordförande Byggnads i Värmland-Örebro.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.