Inför valet 2022 avslöjade SVT att Hans Nilsson utnyttjat svart arbetskraft för att renovera sitt hus. Då hoppade Nilsson av. Nu är han aktuell för nytt förtroendeuppdrag som kommunrevisor i Eda kommun.. Foto: SVT Arkiv

Rasar mot revisorsval i Eda – nu får valet avgöras i domstol: ”Svårt slag mot demokratin”

Publicerad

En kommunrevisor skulle utses i Eda på SD:s mandat. Då röstade majoriteten mot förslaget. Med olagliga metoder, hävdar Stefan Nilsson (SD).

– De såg till att icke röstberättigade kunde rösta. Det är ett svårt slag mot demokratin. Vi kommer att anmäla det här till Förvaltningsrätten.

Vanligtvis är ett val av en kommunrevisor i en kommun en högst okontroversiell fråga.

Men i Eda har det utvecklats till en mycket infekterad fråga.

SD har en av fem kommunrevisorsplatser i Eda kommun. Eftersom man själv inte har någon lämplig kandidat så har man föreslagit kandidat från något oppositionsparti. Den här gången Sjukvårdspartiet. Som har föreslagit Hans Nilsson som kandidat. Hans Nilsson som var förstanamn i partiet inför valet 2022, men som avgick bara veckor innan valdagen efter att SVT Värmland avslöjat att hans Nilsson betalat ut svarta löner till hantverkare.

Bordlades i september

På fullmäktigemötet den 18:e september bordlades frågan när majoriteten lyft fram en motkandidat, Leif-Åke Glennberg.

I onsdags, 16 oktober, togs frågan upp igen. Och återigen blev det palaver.

SD hävdade att ledamöter som är redovisningsskyldiga till kommunen inte får delta i val av kommunrevisor. Trots protester från talarstolen fick bland annat nämndordföranden delta.

– Det är brott mot kommunallagens femte kapitel, 48:e paragrafen. Den som är redovisningsskyldig till kommunen inte får välja revisor för granskning av verksamhet för vilken man själv ansvarar för. Det är solklart, och det vet majoriteten. De bröt mot lagen med öppna ögon, säger Stefan Nilsson (SD), som säger att SD nu kommer anmäla det eventuella lagbrottet till Förvaltningsrätten.

Kommunalrådet osäker på om lagen har följts

Kommunstyrelsens ordförande Hanna Andersson (M) säger att hon med säkerhet inte kan säga att de beslut som tagits följt alla regler.

– Och om de tycker att vi gjort fel är det bra om det nu prövas i förvaltningsrätten, säger hon.

Huvudpersonen själv, Hans Nilsson (SiV), är kritisk till majoritetens handlande.

– Jag gråter inte om jag inte får det här uppdraget. Men jag tycker det är bedrövligt att majoriteten roffar åt sig oppositionens plats, säger Hans Nilsson (SiV).

En delad bild som visar två personer som intervjuas utomhus. Den vänstra personen står framför en äldre träbyggnad, medan den högra personen är del av en grönskande miljö med ett hus i bakgrunden. Båda håller mikrofoner med SVT:s logotyp.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I september bordlades valet av kommunrevisor i Eda. Stefan Nilsson (SD) och Hanna Andersson (M) efter fullmäktigemötet i september i klippet ovan. Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.