Region Värmland har varit i stabsläge sedan den 10 november men väljer alltså nu att gå nu upp i förstärkningsläge.
– Just nu är fler medarbetare sjuka än ett normalt år och dessutom ska man hålla sig hemma vid minsta symtom. Det får effekter i verksamheten, säger Lena Gjevert.
”Kan tvingas ställa in operationer”
Under de senaste månaderna meddelas från Region Värmland att man har klarat av att upprätthålla den ordinarie operationsverksamheten i stor utsträckning men att den nu kan komma att påverkas.
– Om den här situationen förvärras så kan vi tvingas ställa in operationer och planerade besök som kan vänta. Det är inget vi önskar, men vi måste stå beredda om antalet patienter som behöver vård för covid-19 ökar ytterligare, säger Lena Gjevert.
Detta innebär förstärkningsläge
Stabsläge innebär att sen särskilda sjukvårdsledningen följer händelseutvecklingen och vidtar nödvändiga åtgärder medan förstärkningsläge innebär att ledningen vidtar åtgärder för förstärkning av vissa viktiga funktioner. Nästa eventuella steg som finns att ta till är katastrofläge då ledningen vidtar åtgärder för förstärkning av alla viktiga funktioner.
Det här är stabsläge
Inom hälso- och sjukvården finns tre fastställda beredskapslägen: stabsläge, förstärkningsläge och katastrofläge.
Stabsläge innebär att en särskild sjukvårdsledning håller sig underrättad om läget, vidtar nödvändiga åtgärder och följer händelseutvecklingen.
Förstärkningsläge innebär att den särskilda sjukvårdsledningen vidtar åtgärder för förstärkning av vissa viktiga funktioner.
Katastrofläge innebär att den särskilda sjukvårdsledningen vidtar åtgärder för förstärkning av alla viktiga funktioner.
Källa: Socialstyrelsen