Under de senaste veckorna har smittspridningen i Värmland ökat markant vilket också lett till att fler patienter är i behov av vård på sjukhus. Regionen går nu upp i stabsläge, vilket innebär att en särskild sjukvårdsledning håller sig underrättad om läget, vidtar nödvändiga åtgärder och följer händelseutvecklingen.
– Vårdplatsläget är ansträngt på våra tre sjukhus vilket dels beror på ett ökat antal covid-patienter, men också på att vi för närvarande har många inneliggande patienter rent generellt, säger Lena Gjevert, hälso- och sjukvårdsdirektör.
Sjukvården ställs om
Nu pågår arbetet för att ställa om hälso- och sjukvården så att kapacitet finns för att kunna ta hand om ett ökat inflöde av covid-patienter.
– Vi har också tvingats ställa in ett fåtal planerade operationer och om situationen förvärras kommer vi att behöva ställa in fler. Det vore mycket olyckligt, men det är något vi måste ta höjd för, säger Lena Gjevert.
Uppmanar till skärpning
Hälso- och sjukvårdsdirektören uppmanar också värmlänningarna att ta sitt ansvar i den här pandemin.
– Vad var och en gör har betydelse för hur smittspridningen fortsätter att utvecklas. Det finns inget alternativ och handlar faktiskt bara om att bestämma sig.
Det här innebär stabsläge
Vid allvarliga händelser måste sjukvården anpassas efter uppgiften. Därför finns det tre så kallade beredskapslägen inom hälso- och sjukvården. Stabsläge, förstärkningsläge och katastrofläge.
Samtliga tre lägen betyder en förhöjd beredskap inom sjukvården.
- Stabsläge innebär att en särskild sjukvårdsledning håller sig underrättad om läget, vidtar nödvändiga åtgärder och följer händelseutvecklingen.
- Förstärkningsläge innebär att den särskilda sjukvårdsledningen vidtar åtgärder för förstärkning av vissa funktioner.
- Katastrofläge innebär att den särskilda sjukvårdsledningen vidtar åtgärder för förstärkning av alla viktiga funktioner.
Källa: Socialstyrelsen