Foto: SVT

Rekordmånga vädjar till Julänglarna

Publicerad

För nionde året i rad samlar Julänglarna in pengar till fattiga barnfamiljer i Karlstad som inte har råd att fira jul.

– Diakonerna har kontakt med 165 familjer nu, det är mer än någonsin och vi måste sätta stopp nu, säger Anderas Kullberg, initiativtagare till Julänglarna.

Andreas Kullberg bestämde sig för nio år sen att starta projektet Julänglarna. Han såg att det fanns många barnfamiljer som inte hade pengar till julmat och några  julklappar. Projektet drivs av privatpersoner och Svenska kyrkan.

– Det är jättemånga som vill hjälpa till, bara någon annan håller i det. Så jag tänkte, då får väl jag göra det då.

Växande behov

Förra året hjälpte Julänglarna runt 130 familjer, nästan 350 barn när man fick in drygt 300.000 kronor. I år är det fler som sökt hjälp men vid 165 var man först tvungen att sätta stopp.

– Det var så många vi kunde hjälpa, vi var tvungna att sätta stopp.

Men under fredagsmorgonen, två dagar innan julafton, visade sammanräkningen av alla bidrag att man fått ihop drygt 400 000 kronor.

– Det är nytt rekord, folk har varit så generösa. Det betyder att vi har kunnat hjälpa drygt 450 barn och nästan 200 familjer. Det blir fler än vi först hade kunnat tro, säger Andreas Kullberg.

Allt når fram

Pengarna går till julmat, upplevelser och leksaker. Flera tusen personer är engagerade och även en del företag.

– Alla pengar går fram, en del skänker en femtiolapp medan företag skänker flera tusen kronor. Allt hjälper, vi räknar med att varje barn får en julklapp för runt 300 kronor, säger Andreas Kullberg.

Julänglarna har gått över från faktiska paket och matkassar till uteslutande presentkort.

– Det känns ofta fint att själv få gå och handla inför jul. Det många av oss upplever som stressigt kan en fattig familj tycka är lyx.

Skamfyllt

Att be Julänglarna om hjälp kan vara förenat med skam. Därför är alla barnfamiljer anonyma. Diakonerna, som har tystnadsplikt, sköter kontakterna med familjerna redan ett antal veckor innan jul.

– Man slipper stå med mössa i hand. Det är många vi inte tror som får hjälp, säger Andreas Kullberg.

Varför tror du behovet växer?

– Det är fler som blir utförsäkrade, jättemånga som har haft sjukpeng som Försäkringskassan dragit in. Sedan är det fler som ger sig till känna när det är anonymt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.