– Just nu är den enda chansen vi har att leverera ut mat eller ta hit slutna sällskap, säger Niklas Pettersson på restaurang Matbruket.
Kökschefen är ensam i köket på sedan några dagar tillbaka, övrig personal har fått gå hem. Några dagar innan påsk gjorde han en ny budget, men han vet inte hur länge det kan fortsätta som idag.
– Det ser inte ljust ut, men ett par månader klarar man väl kanske, säger han.
Take away räcker inte – blir konkurser
Niklas Pettersson är inte den enda restaurangägare som sliter sitt hår just nu. Claes Jonasson är verksamhetsledare på Nifa, en branschorganisation för värmländska mat- och dryckesföretag. Han följer värmländska restaurangägare under coronakrisen, och ser dem kämpa för att överleva.
– De gör så gott de kan och försöker hitta nya vägar hela tiden. Många har börjat med take away, de tidigarelägger byggandet av uteserveringar och många har dragit isär borden och satt upp skyltar som säger till besökare att hålla avståndet.
Men han tror inte att alla restauranger i Karlstad kommer att kunna hålla ut.
– Fortsätter det som idag så blir det konkurser redan i maj, säger han.
Hoppas restauranggästerna kommer
Nu hoppas han att värmlänningarna vågar gå ut, och att de gör det med förstånd.
– Tvätta händerna noga och visa respekt mot övriga restaurangbesökare också, uppmanar han.
På Värmlands museum minns Niklas Pettersson hur det var när restaurangen invigdes förra sommaren.
– Det finns några dåliga scenarier man kan tänka sig kan inträffa när man öppnar restaurang, att man glömmer en catering eller råkar matförgifta någon, till exempel. Men att ett virus skulle komma och slå ut hela verksamheten, det finns ju inte.