Niklas Pettersson, kökschef på restaurang Matbruket i Karlstad, oroar sig för vad corona kan göra med restaurangbranschen i Karlstad och Värmland. Foto: Rebecka Hugosson/SVT

Restauranger kämpar för att finnas kvar efter corona

Uppdaterad
Publicerad

Många restaurangägare sliter sina hår just nu, och tvingas tänka om för att behålla sina kunder som stannar hemma på grund av corona. En av dem är Niklas Pettersson på Matbruket på Värmlands museum. När museet stängde, tvingades också restaurangen att stänga.

– Just nu är den enda chansen vi har att leverera ut mat eller ta hit slutna sällskap, säger Niklas Pettersson på restaurang Matbruket.

Kökschefen är ensam i köket på sedan några dagar tillbaka, övrig personal har fått gå hem. Några dagar innan påsk gjorde han en ny budget, men han vet inte hur länge det kan fortsätta som idag.

Coronaviruset i Värmland

– Det ser inte ljust ut, men ett par månader klarar man väl kanske, säger han.

Take away räcker inte – blir konkurser

Niklas Pettersson är inte den enda restaurangägare som sliter sitt hår just nu. Claes Jonasson är verksamhetsledare på Nifa, en branschorganisation för värmländska mat- och dryckesföretag. Han följer värmländska restaurangägare under coronakrisen, och ser dem kämpa för att överleva.

– De gör så gott de kan och försöker hitta nya vägar hela tiden. Många har börjat med take away, de tidigarelägger byggandet av uteserveringar och många har dragit isär borden och satt upp skyltar som säger till besökare att hålla avståndet.

Men han tror inte att alla restauranger i Karlstad kommer att kunna hålla ut.

– Fortsätter det som idag så blir det konkurser redan i maj, säger han.

Hoppas restauranggästerna kommer

Nu hoppas han att värmlänningarna vågar gå ut, och att de gör det med förstånd.

– Tvätta händerna noga och visa respekt mot övriga restaurangbesökare också, uppmanar han.

På Värmlands museum minns Niklas Pettersson hur det var när restaurangen invigdes förra sommaren.

– Det finns några dåliga scenarier man kan tänka sig kan inträffa när man öppnar restaurang, att man glömmer en catering eller råkar matförgifta någon, till exempel. Men att ett virus skulle komma och slå ut hela verksamheten, det finns ju inte.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Värmland

Mer i ämnet