I ett pilotprojekt under de senaste åren har kafferosteriet i Karlstad arbetat med att ta fram en näringsrik jord där kafferester blandats med träfibrer till en torvfri jord. Hittills har drygt 100 ton kaffejord tillverkats, Och nu har man nått såpass långt att kaffejord kommit ut i handeln.
– Det vi gjort nu är att vi fått till ett kontinuerligt flöde, så nu går allt vårt kaffespill ut till deponi för att bli kaffejord, säger Annika Djurberg, projektledare för tillverkningen av kaffejord.
Kafferesterna ger mull och näring till jorden, samtidigt som man kan använda det spill som tidigare brändes upp.
Kaffesump – ett gammalt husmorsknep
– Att använda kaffesump i jorden är ju ett gammalt husmorsknep, för att ge extra näring till odlingsjord. Nu tar vi det ett steg längre, säger Anders Thorén, kommunikationschef på Löfbergs.
På kafferosteriet används i stället kaffebönor, både rostade och orostade som av någon anledning inte går att använda till den tänkta produktionen till jorden. Det var handla om felaktig rostning, skadade förpackningar. Sedan blir det också en hel del silverhinnor i produktionen, det vill säga det yttersta skalet på kaffebönorna, något som nu också hamnar i en särskild komposthög för att bli kaffejord.
– Vi har lyckats få ner vårt svinn till 0,32 procent, och med kaffejorden knyter vi dessutom ihop kretsloppet, säger Annika Djurberg.