Två personer presenterar information om ”Nationellt jaktuttag 2025” framför en stor skärm i en luftig inomhusmiljö. En av personerna står vid ett podium med en laptop, medan den andra står bredvid och ser på skärmen som visar en tabell med data.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Länsstyrelsen i Värmland presenterade på måndagen hur många vargar som får skjutas i den kommande licensjakten. Foto: Rino Rotevatn/SVT

Så blir vargjakten i Värmland 2025

Uppdaterad
Publicerad

Länsstyrelsen i Värmland meddelade under måndagen hur många vargar som får skjutas under den årliga vargjakten.

Under licensjakten kommande år får sex vargar att få fällas i Värmland – och det får ske i Salungenreviret som tillhör Arvika, Sunne och Kil.

Enligt Länsstyrelsen i Värmland är reviret Salungen beläget i ett av landets mest vargtäta områden. Enligt det senaste årets inventering finns det ingen genetiskt viktig varg i området, men om det visar sig att så är fallet kommer jakten att avlysas.

Jägareförbundet och Naturskyddsföreningen om jaktbeskedet

Från intresseorganisationerna är reaktionerna blandade på dagens besked.

– Vi är glada att det blir jakt. Vi ser att stammen har minskat de senaste åren och ser gärna att det fortsätter i den riktningen, säger Anders Olsson, ordförande i Jägareförbundet Värmland.

– Värmland är ett skogslän och de flesta vargar lever långt från människor här. Det är inte en nödvändig jakt eftersom det inte varit några problem i det aktuella reviret, säger Jan Bergstam från Naturskyddsföreningen i Värmland.

Licensjakten på varg inleds 2 januari 2025

I årets vargjakt fick det skjutas sex vargar i Värmland men efter jakten hade jägarna bara lyckats skjuta fem.

Licensjakten startar den 2 januari 2025 och pågår som längst till och med den 15 februari 2025.

Texten uppdateras

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.