• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Så ska den invasiva arten sjögull stoppas i sjön Rinnen

Uppdaterad
Publicerad

I en vik av sjön Rinnen i Arvika och Kils kommuner pågår nu ett intensivt arbete med att försöka bekämpa den invasiva växten sjögull.

Växten, som påminner om en liten gul näckros, har spridit sig till ett 30-tal områden i sjön där det är grundt.

– Så vitt vi vet är sjön Rinnen den enda sjön i Värmland som drabbats. Sjögull finns på andra ställen i landet, men vi vill försöka hindra att den sprider sig till andra vattendrag, säger Amanda Jarefjäll, natur- och vattenstrateg på Kils kommun.

Sjögull sprider sig extremt lätt, därför är angeläget att försöka begränsa utbredningen. Och det gör man genom att lägga ut ramar med fiberduk, som håller ner växten så att den inte får ljus och kan leva vidare.

Frivilliga ställer upp

Rennstads byalag är en del av de frivilliga krafter som ställer upp med ideellt arbete för att bygga och lägga ut ramar. Just nu pågår ett arbete vid Långviken i den västra delen av sjön.

– Vi har trevligt när vi jobbar. De flesta av oss är pensionärer så vi har tid, men visst vore det bra om fler kunde ställa upp och hjälpa till, säger Lars Engström, en av medlemmarna i Rennstads byalag.

Projektet ”sjögull i Rinnen” är ett naturvårdsprojekt som drivs av Kils och Arvika kommuner med stöttning av Grums och Karlstads kommuner, LONA, ett statligt bidrag till lokala naturvårdsprojekt via länsstyrelsen, och flera lokala föreningar. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.