• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Foto: TT

Sexbrott på festival förblir olösta

Uppdaterad
Publicerad

Polisen lägger nu ned många av de anmälningar om sexuella ofredanden som har gjorts i samband med sommarens festivaler. I nästan fyra av fem fall finns ännu ingen misstänkt gärningsman.

Enligt TT:s sammanställning har 97 anmälningar gjorts om sexuella ofredanden på nio av sommarens festivaler. 60 ärenden har lagts ned eller kommer att läggas ned inom kort enligt polisen.

– Det är nästan omöjligt att utreda, säger Christoffer Rosenhall, förundersökningsledare vid polisen i Karlstad.

I de flesta av fallen handlar det om tjejer som blivit antastade i publikhavet. Oftast är det män som tafsat på bröst och rumpa eller som försökt föra in handen mellan benen på tjejerna.

Merparten läggs ner

Alice Berggren ska gå på festivalen Way out west i Göteborg i helgen.

– Jag ändrade mitt beteende för tre år sen, när jag blev medveten om att sådant här sker. Man kanske inte vill ha en kjol på sig i publikhavet. Man väljer jeans. Och jag vill vara nära mina vänner, vilket är ganska självklart som ung kvinna i en stor folkmassa, säger hon.

Alice Berggren tycker inte att det är meningslöst att anmäla sexuellt ofredande eftersom det gör att omfattningen av sådana brott uppmärksammas.

Nästan hälften av de 97 anmälningarna, 40 stycken, gjordes i samband med Putte i Parken i Karlstad.

– Troligtvis kommer merparten att läggas ner i brist på gärningsman. Vi kan bara gå på det vi har. Det är såklart tråkigt att det inte går att förhindra de här sexualbrotten, säger Christoffer Rosenhall.

Enligt Rosenhall blir det särskilt svårt att hitta gärningsmännen i och med att många av ofredandena har inträffat i ett stort publikhav under en pågående konsert.

Hopplöst läge

I Norrköping, där det i samband med Bråvallafestivalen gjordes 18 anmälningar om sexuella ofredanden, ser situationen likadan ut. Fem av ärendena utreds fortfarande, resten är nedlagda.

– Vi känner att det här kommer vi aldrig att ro i hamn. Det finns inga mer människor att prata med, då är vi i ett hopplöst läge och vi kan inte utreda det, säger Jan Staaf, chef för utredningssektionen vid polisen i Östergötland.

Att en stor mängd ungdomar samlas på samma plats i en miljö med mycket alkohol innebär enligt Jan Staaf att det i princip är oundvikligt att det sker en viss mängd brott. Hur sexuella ofredanden ska förhindras är svårt att svara på, menar han.

– Det finns några stycken som inte kan hålla fingrarna i styr vad gäller det motsatta könet och det är inte helt enkelt att brottsförebygga. Att vi kan ha såpass många poliser och funktionärer på plats att det inte skulle äga rum några brott har jag svårt att tro, säger Jan Staaf.

Ska absolut utreda

Rättsexperten Sven-Erik Alhem anser att det är viktigt att de sexuella ofredandena utreds så långt det går.

– Om det finns minsta chans att komma åt så ska man absolut utreda. Varje sådant här brott som går att utreda är guld värt eftersom det ger en avskräckande spridningseffekt, säger han.

På Bråvallafestivalen anmäldes även fem våldtäkter och ett våldtäktsförsök. De fallen utreds fortfarande av Norrköpingspolisen.

Fakta: Anmälningar om sexuellt ofredande

 * Putte i Parken i Karlstad: 40 anmälningar.

 * Sweden Rock: 1 anmälning.

 * Putte i Parken i Örebro: 2 anmälningar.

 * Bråvallafestivalen: 18 anmälningar.

 * Peace ande Love: 10 anmälningar.

 * Emmabodafestivalen: 5 anmälningar.

 * Storsjöyran: 2 anmälningar.

 * Trästockfestivalen: 14 anmälningar.

 * Luleå Hamnfestival: 5 anmälningar.

Totalt: 97 anmälningar

De förundersökningar som läggs ner kan när som helst öppnas upp igen men de flesta förblir nedlagda.

Källa: Polisen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.