Från landstinget uppges idag att arbetet för att minska antalet självmord måste intensifieras.
– Under 2016 var antalet självmord i Värmland lägre än på flera år. Det är mycket beklagligt att antalet självmord ökat igen, säger Bengt Stenström som är regional samordnare för suicidprevention i Värmland, i ett pressmeddelande.
En handlingsplan
Samverkansgruppen har tagit fram en handlingsplan som har antagits av landstinget, alla värmlandskommuner och flera organisationer. I den ingår satsningar bland annat på utbildning för att möta människor med självmordstankar och forskning. I planen ingår också samverkan.
– Varje självmord är ett psykologiskt olycksfall som inte borde ske. Vi vet att de flesta som försöker ta sitt liv egentligen inte vill dö och vi vet också att det är möjligt att förebygga självmord, säger Bengt Stenström.
Mer behöver göras
Från den ideella organisationen Suicide Zero har man också tagit del av siffrorna och skriver i ett pressmeddelande att mer behöver göras. Organisationen vill se tidiga satsningar på psykisk ohälsa, fler som engagerar sig och fler som utbildas.
— Alla i Sverige, från elever i grundskolan till pensionärer, behöver veta hur varningstecken på psykisk ohälsa ser ut. Och då måste man veta hur man kan stötta någon som har det tufft, säger Alfred Skogberg generalsekreterare på Suicide Zero.
Antal säkra självmord i Värmland senaste fem åren
År 2013: 43
År 2014: 37
År 2015: 40
År 2016: 33
År 2017: 51
Källa: Landstinget i Värmland
Har du självmordstankar? Vänd dig hit
Om du har självmordstankar ska du inte hålla det för dig själv. Hit kan du vända dig om du behöver någon att prata med.
Hjälplinjen på telefon 0771-22 00 60.
Bris – Barnens rätt i samhället på telefon 116 111.
Jourhavande medmänniska på telefon 08-702 16 80.
Jourhavande präst nås via 112.
Mind Självmordslinjen, chatt via mind.se eller på telefon 90101.