Arkivbild. Foto: Isabell Höjman / TT

Så här hjälper du någon med självmordstankar

Uppdaterad
Publicerad

Varje år begår ungefär 1 200 personer självmord i Sverige. Psykisk ohälsa är ett ämne som många har svårt att prata om. Här ger Lolo Westerman från den ideella föreningen Mind råd om vad man ska säga – och vad man ska undvika att säga till en person med självmordstankar.

  • Våga fråga

– Jag tror att många är rädda för att fråga för att man inte vill störa. Man är rädd för att väcka den björn som sover. Om man sätter ord på det blir det en sanning. Men det är tvärt om så att det är det nödvändigt att fråga, för det kan göra att ångesten lättar. Tystnad är värre. Påminn dig själv om syftet och att samtalet i första hand handlar om den som mår dåligt, inte om dina egna reaktioner på vad den andre säger eller dennes reaktioner. På så sätt är det lättare att hantera en obekväm reaktion.

Exempel på frågor:

”Hur känns det när du tänker på livet nu ?”

”Vad behöver du just nu?”

  • Lyssna

– Att lyssna empatiskt är det viktigaste. Det känns bra för personen som mår dåligt, och den kan förstå sig själva bättre. Vi får bättre förståelse för personens situation. Och genom att lyssna empatiskt kan vi visa att vi bryr oss. Man ska också lägga sina egna åsikter åt sidan. Det gäller att lyssna vilka känslor personen har just nu och vad den behöver. Det går att stötta bara genom att lyssna på vad personen känner.

  • Finns där

– Det är farligare att göra ingenting än att göra något. Undvika att lämna en person med självmordstankar ensam. Visa att du finns. Är det jätteakut måste man ringa 112. Men det finns mycket man kan göra innan dess.

  • Kontrollera säkerhet

– Om någon uttrycker tankar på att ta sitt liv är det viktigt att veta hur allvarliga tankarna är och hur länge de har funnits. Ställ frågor som: ”Har du tänkt ut hur och när du ska ta ditt liv” ”Vilken hjälp har du tillgång till för att kunna må bättre och känna dig tryggare”.

  • Bryt tankemönster

– Mår man psykiskt dåligt kan man gå in i en bubbla och avskärmar sig. Då är det viktigt att våga knacka på och ta sig in i den bubblan. Genom att göra det kan man bryta tankemönstret. Du ska inte lösa personens problem och behöver inte säga saker som: ”Du som har det så bra” eller ”Det kommer att gå över”. Undvik att komma med pepp eller goda råd. Ta inte över – håll fokus på den personens känslor. Man ska inte vara en problemlösare utan en lyssnare. När du lyssnat på personen och den fått sätta ord på det som pågår kan du fråga:

”Hur känns det nu när vi snackat en stund?”

”Finns det något jag kan göra för dig?”

Fakta om självmord:

  • Cirka 40-50 ungdomar under 20 år tar sitt liv i Sverige varje år, av dem är cirka fem under 15 år.
  • Under de senaste femton åren har antalet självmord i Sverige minskat med cirka 20 procent, detsamma gäller större delen av EU. Trenden gäller dock inte ungdomar och unga vuxna, där självmorden legat på samma nivå under en längre tid.
  • Självmord är den ledande dödsorsaken bland män mellan 15 och 44 år i Sverige.

Fakta: Karolinska institutet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.