Den nya planen handlar både om hur man ska tillföra den svenska vargstammen nytt blod utifrån genom invandrande eller inflyttade vargar, och hur de vargar som anses genetiskt viktiga ska skyddas. I Värmland finns idag sådana vargar i reviren Skugghöjden, Vismen och Jangen.
Förslaget sågas
Men förslaget, som just nu är ute på remiss, sågas av Jägareförbundets rovdjursansvarige Gunnar Glöersen.
– För tamdjursägare innebär det till exempel att man måste ta in djuren nattetid. Tänk dig själv att försöka ta in 900 får! säger han.
– Dessutom ska man inte kunna få skyddsjakt på genetiskt viktiga vargar även om de angriper och dödar hundar, fortsätter Gunnar Glöersen.
Djur bör tas in
Enligt förslaget bör betesdjur i reviren med de särskilt skyddsvärda vargarna så långt det är möjligt tas in nattetid, eller flyttas till en hage med rovdjursavvisande stängsel.
För hundar gäller att om någon hund i området angripits av varg ska angrepp på andra oskyddade hundar i samma område inte utgöra grund för skyddsjakt.
”Rimliga åtgärder”
Enligt Jägareförbundet innebär det i stort sett stopp för all skyddsjakt där det finns genetiskt värdefulla vargar, men Naturvårdsverket hävdar att åtgärderna är rimliga för att vargstammen ska ha så kallad gynnsam bevarandestatus.
– Det finns ju möjlighet för djurägare att få ersättning för att vidta åtgärder som att förbättra stängsel eller ta in djuren för att minska risken för angrepp, säger Helene Lindahl, handläggare på Naturvårdsverket.
Vad händer om man inte gör det?
– Då finns det inte grund för att besluta om skyddsjakt.