Skolmaten 18 procent dyrare – så förändras matsedeln på Vikstaskolan i Kil

Publicerad

I Kils kommun har kostnaderna för skolmaten ökat med 18 procent från januari till oktober. För att klara av kostnaderna blir det nu mer grönsaker till lunch.

– Det är ju proteinet vi tänker på och byter ut det mot ett mer vegetariskt protein, säger köksledaren Maja Hallberg.

Värmlands kommuner ser just nu över hur de kan minska kostnaderna för skolmaten. SVT har varit i kontakt med flera kommuner som alla rapporterar om kostnadsökningar på 10 till 20 procent under året.

I Grums kommun blandas såser, grytor och biffar ut i högre grad med rotfrukter. I Munkfors har de ekologiska varorna fått stå tillbaka till förmån för de billigare alternativen. I Kristinehamn uppmanas kökscheferna vara extra prismedvetna och säsongsanpassa veckomenyerna mer. Och tidigare ansträngningar för att minska matsvinnet skärps nu ytterligare.

Skolmaten sex miljoner kronor dyrare i Karlstad

I Karlstad har man märkt av en prisuppgång på cirka 20 procent sedan november 2021. Prognosen är att barn- och ungdomsnämnden gör ett underskott på sex miljoner kronor på livsmedelsköp för 2022, ett underskott som kommunen kommer att ta för att kunna bibehålla kvalitet och utbud på måltiderna.

I Storfors har man inte förändrat matsedeln av kostnadskäl ännu, däremot på grund av att vissa livsmedel är svårare att få tag på nuförtiden.

Större fokus på vegetariskt på skola i Kil

På Vikstaskolan i Kil är det större fokus på vegetariska rätter som tillagas från grunden. Man har också minskat centraliseringen av matinköpen så att skolköken lättare kan anpassa menyerna utifrån de billigaste alternativen och vilka varor som blivit över.

Men näringsinnehållet ska inte vara påverkat, menar kostchefen och köksledaren.

De berättar mer om förändringarna i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.