Lista: Matvarorna som blir dyrare

Uppdaterad
Publicerad

Priset på kaffe har rusat nästan 30 procent på ett år. Även grönsaker och fisk har blivit betydligt dyrare, men det finns också varor som blivit billgare.

SVT listar maten och drycken som ökat mest i pris de senaste tolv månaderna, enligt SCB:s Konsumentprisindex (KPI). Och vilka som blivit billigare.

Kaffe

De senaste tolv månaderna har priset på alkoholfria drycker stigit med 7,2 procent.

Framför allt är det kaffepriset som gått upp, med 29,5 procent.

– Det är en eftersläpningseffekt till följd av missväxt och frostnätter i Brasilien. Ovanpå det så har det, ur svenska förhållanden, några effekter till: Det är den svenska kronan och väldigt stora kostnader för transporter, säger Carl Eckerdal, chefsekonom vid Livsmedelsföretagen.

Han konstaterar att kaffebönor har blivit mer än dubbelt så dyrt för producenterna och varnar för att prisökningen förmodligen kommer att fortsätta.

– Vi har nog tyvärr inte sett slutet på inflationen när det gäller kaffe.

Tomater

Även tomaten har blivit betydligt dyrare.

– Vi kan se att tomater har blivit 29,4 procent dyrare i år, säger John Eliasson, statistiker på SCB.

Enligt Carl Eckerdal borde prisökningen främst hänga ihop med ökningen av elpriserna och energikostnaderna.

– En stor del av de tomater som säljs i Sverige under den här säsongen är odlade i drivhus som värms upp på konstgjord väg. Att elkostnaderna på hela kontinenten har stuckit iväg under det fjärde kvartalet ger därför ett snabbt avtryck i tomatpriserna.

Dessutom är tomater och den typen av färskvaror som säljs i frukt och gröntdisken importerade med korta ledtider, påpekar Eckerdal.

– Det går inte att lägga ett stort lager av färska tomater på hyllan.

Päron och apelsin

Päron och apelsiner har blivit 25 respektive 17 procent dyrare de senaste tolv månaderna.

– Det är nog en fråga om tillgång och efterfrågan på den globala marknaden, och ovanpå det en valutaeffekt, säger Eckerdal.

Vitkål

Den som vill använda vitkål i gratängen eller soppan får vara beredd att betala mer än tidigare.

SCB:s siffror över enskilda produkter visar att vitkålen är 24,7 procent dyrare idag jämfört med förra året.

– Förmodligen har det också med utbud och efterfrågan att göra, säger John Eliasson, statistiker på SCB.

Färsk lax

SCB-siffrorna över enskilda produkter visar att priset på färsk lax har stigit 21,2 procent.

– Det är en stor ökning, säger SCB:s John Eliasson.

Dyrare uppfödning och transporter av lax till Sverige har bidragit i stor omfattning, enligt Carl Eckerdal.

– Sedan har du kroneffekten på det.

Även annan fisk, nötkött, fågel och lamm har blivit dyrare i genomsnitt. Griskött har stigit med en halv procent det senaste året.

– Utfodringen av köttdjur, grisar, kycklingar, höns och fisk har blivit väldigt mycket dyrare. Det är till stora delar samma typer av ingredienser, säger Eckerdal.

Honungsmelon

Honungsmelon har blivit 20,6 procent dyrare på ett år.

Salladskål

Salladskål har också blivit dyrare än föregående år. Priset på kålsorten har stigit 15,3 procent.

Djupfryst frukt och bär

Den som letar frukt och bär i frysdisken får vara beredd på en högre prislapp. Enligt SCB-siffrorna har dessa varor blivit 13,5 procent dyrare.

Samtidigt har sötsaker och glass bara blivit 1,6 procent dyrare.

Grovt bröd

Grovt bröd har blivit 12,1 procent dyrare på ett år. Det är därmed den produkt som har gått upp mest i pris i i kategorin ”bröd och övriga spannmålsprodukter”, enligt John Eliasson.

– Många producenter har under hösten pratat om att priserna för spannmål kommer att gå upp och nu har det blivit så, säger han.

Grovt bröd ingår i samma grupp som bland annat pasta och ris vars pris har ökat med 8,52 procent respektive 5,61 procent. Även den viktigaste ingrediensen, mjölet har blivit dyrare, 11,55 procent.

– Att vetepriset och andra spannmål ökade i pris på världsmarknaden såg vi innan kriget i Ukraina. Vi har ett utbud som inte riktigt mättar efterfrågan och ett transporthaveri som gör att kostnaderna sticker iväg. Det har hängt i sedan pandemin, säger Carl Eckerdal.

Det ökade priset på spannmålsingredienser är dock inte den enda förklaringen till det ökade priset på bröd, fortsätter chefsekonomen.

– Det har också med elpriserna att göra. Att baka bröd involverar ganska stora elkostnader för ugnarna och hela den maskinella utrustningen.

Purjolök

Purjolök är det livsmedel vars pris har sjunkit mest det senaste året. Den har blivit 45,0 procent billigare det senaste året.

Purjolök kostar nästan hälften så mycket som för ett år sedan, säger John Eliasson på SCB.

Chefsekonomen Carl Eckerdal konstaterar att prisläget inom frukt och gröntkategorin ofta varierar.

– Frukt och grönt rör sig väldigt kraftigt upp och väldigt kraftig ner mellan månaderna. Purjolök var den produkt som minskade mest också i januari. Av någon anledningen måste det finnas ett överskott som man behöver bli av med och då sänker man priserna, säger han.

Avokado

Priserna på avokado har sjunkit med 21,3 procent.

– Avokado är en produkt som varierar mycket från månad till månad. En månad kan det vara mycket kampanjer, medan det en annan månad inte är några kampanjer alls. Här får man kolla under en längre tid hur det utvecklas med tanke på att priset hoppar så mycket, säger John Eliasson.

Öl, 0-2,7

Öl som innehåller mellan 0-2,7 procent alkohol kostar 4,0 procent mindre jämfört med förra året.

Carl Eckerdal beskriver resultatet som ”väldigt överraskande”. Främst för att det inte återspeglar de kostnadsökningar som bryggerierna mött.

– Bryggerierna möter jättestora kostnadsökningar för malt och korn som ingår för att producera öl. Det gäller också aluminium som används till ölburkar.

Enligt honom är det sjunkande priset inte varaktigt.

– Det är en tröghet i systemet och i affärsrelationerna. Det kommer inte att hålla i sig, utan det kommer snarare att bli som en ketchupeffekt. Nu ser vi inga prisökningar alls men när det väl kommer så kommer det att kicka in med full kraft.

Läskedrycker, övrig alkohol och tobak ligger däremot relativt stilla i pris.

Äpplen

Den som vill toppa pajen eller gröten med äpplen kommer undan billigare än tidigare. Prisförändring för olika varor visar att äpplen numera är 3,8 procent billigare.

Blomkål och gul lök

Blomkål och gul lök har blivit 3,8 procent respektive 3,2 procent billigare på ett år.

Sylt och marmelad

Priset på sylt och marmelad har sjunkit 2,9 procent jämfört med tidigare år. Utvecklingen skiljer sig från många andra produkter med socker i som snarare har gått upp i pris.

-  Alla större grupper, som kött, fisk, mjölk, oljor, kaffe frukt, grönsaker sötsaker, har en prisuppgång. Sedan finns det enstaka produkter som är billigare, säger Carl Eckerdal.

Citroner

Den som kan tänka sig citron före apelsin kan spara en slant. Apelsinen har på ett år blivit 17 procent dyrare, medan citronen kostar 1,7 procent mindre i dag än för ett år sedan.

Nötter och torkad frukt

Även nötter och torkad frukt har gått ned i pris. Produkten är 1,7 procent billigare än för tolv månader sedan.

Annat smörgåsfett

Det senaste året har det också blivit billigare att bre frukosmackan. Enligt SCB:s sätt att mäta har smörgåsfett blivit 1,4 procent billigare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.