Ett kreditkort som klipps isär

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Kontakta inkassobolagen och prata med dina nära och kära – här ger kronoinspektören tre tips för att undvika att bli skuldsatt. Foto: Janerik Henriksson/TT

Skulderna till Kronofogden rusar – Eda och Filipstad i topp

Uppdaterad
Publicerad

50 miljoner om dagen. Så mycket ökade svenskarnas skulder till Kronofogden under det gångna året.

Två värmländska kommuner finns med på listan med högst andel skuldsatta – Eda och Filipstad.

Den totala skulden hos Kronofogden är just nu 119 miljarder kronor, den högsta summan någonsin. Flest skuldsatta har Ljusnarsberg i Örebro län – där har hela 9,5 procent en skuld hos Kronofogden.

Många skuldsatta i Eda och Filipstad

På tredjeplats på den mindre smickrande listan hamnar Eda kommun där 7,7 procent har en skuld till Kronofogden. Filipstads kommun kvalar också in på topp fem med en siffra på 7,4 procent.

”Både andelen skuldsatta kvinnor och deras skuldbelopp ökar i högre takt än männens. Kvinnornas skatteskulder har ökat med 80 procent sedan förra årsskiftet, motsvarande siffra för män är 29 procent” står det i rapporten.

Två tredjedelar av de skuldsatta är män

Totalt sett är två tredjedelar av de skuldsatta män. De vanligaste skulderna är underhållsstöd, fordonsrelaterade skulder, skatteskulder och skulder relaterade till konsumtion, bland annat lån och krediter.

I videon ger kronoinspektörern Annika Jakobsson tre tips för att undvika att bli skuldsatt.

SÅ HAR SKULDERNA ÖKAT

Vid årsskiftet fanns 417 248 personer registrerade hos Kronofogden, en ökning med 23 467 personer (6 procent) jämfört med föregående år.

Medianskulden per person låg vid årsskiftet på 78 800 kronor, vilket är en ökning med 11 procent jämfört med förra årsskiftet.

Den åldersgrupp skuldsatta som ökat mest jämfört med förra året är de äldre. 55 906 personer över 65 år har skulder hos Kronofogden, en ökning med 9 procent.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.