Det finns många värmländska vårtecken. Och viktigast av dem alla är slommen som går till i älven och lockar ut håv-ägarna.

Slom – vårens folknöje

Uppdaterad
Publicerad

Tussilago i vägrenen, tranor som passerar och pollennysningar. Det finns många värmländska vårtecken. Och viktigast av dem alla är slommen, som går till i älven och lockar ut håv-ägarna.

I helgen kulminerade årets slomfiske.

När det börjar skymma nedanför dammen i Forshaga söker sig slommen mot ytan och håvfolket mot stranden. En snabb flygtur med håv och fiskens resa mot stekpannan har börjat. Slommen är Värmlands landskapsfisk, fast under rikssvenska beteckningen nors. Nu går den upp i älven för att leka och skapa folknöje. Förra veckan var fisket som intensivast och i helgen kulminerade det.

Slommen har varit borta i några år, men nu är den tillbaka i större stim än normalt. Tillgången beror på vattentemperatur och strömförhållanden. Ett drag med håven och den blir halvfull med de silverglänsande fiskarna.

– Antingen älskar man slommen eller så avskyr man den. Det verkar inte finnas någonting mittemellan, säger Birgitta Ehrencrona, som slommat i mer än trettio år.

Nyfångad slom blir bäst om den doppas i vetemjöl och sedan steks knaprig i mycket smör.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.