Vår reporter testkliver de höga snövallarna Foto: SVT

Snödjup får rallypublik att riskera livet

Uppdaterad
Publicerad

På Svenska rallyts sträckor i Torsby är snödjupet på sina håll nu en meter. Förhållandena för ett vinterrally är minst sagt bra. Men för publiken, som ska ta sig ut till sträckorna, innebär det enligt sträckansvarig i Torsby att allt fler kommer gå på vägen, strax innan och efter start.

– Det är inte så bra, det blir problem när de ska hoppa ur vägen, säger Lars Sätherberg, sträckchef.

Den stora snömängden dämpar ljudet av rallybilar enligt Sätherberg och det kan vara svårt att höra när det kommer en tävlingsbil i fulll fart. Arrangörerna har försökt underlätta för publiken ute i skogen.

– Vi försöker köra upp skoterspår på sidan av vägen där det går men det är en del ställen där det inte går. I regel sköter sig folk men det händer ju alltid något. De springer över sträckan, drar barn i pulkor, det är bara så, säger Lars Sätherberg.

Förhållandena för ett vinterrally är minst sagt bra Foto: SVT

Långsammare rally

De höga snövallarna kommer troligen hålla nere farten ute på sträckorna och förarna kommer inte kunna gena i kurvorna som vid barmark. Men sträckchefen i Torsby vill ändå skicka med några goda råd till publiken, för att det ska bli ett så säkert och trevligt rally som möjligt.

För publiken, som ska ta sig ut till sträckorna, innebär de höga vallarna att fler kommer gå på vägen Foto: SVT

– Lyssna på funktionärerna, hör efter noga när de blåser i visselpipor för då kommer det en bil. Då ska vägen var ren. Gå bredvid vägen där det går.

Riktigt vinterrally

Men Lars Sätherberg är i grunden mycket glad för snömängden, även om det inneburit många långa arbetsdagar för många med snöröjning.

– Det blir ett riktigt vinterrally, det är bra vägar och bra med is i vägen. Det är det här vi eftersträvat i alla år.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Svenska rallyt i Värmland 2018

Mer i ämnet