Solceller på hustak Foto: TT/SVT

Solstaden vill bli ledande på solceller

Publicerad

Under september kommer Karlstads energi att lansera en satsning för att få fler kunder att våga ta steget och installera solpaneler på sina tak.

– Vi hoppas att Karlstad ska kunna bli ledande i Sverige när det gäller solenergiproduktion, säger Karlstads energis vd Erik Kornfeld.

Det kommunala bolaget Karlstads energi är ingalunda först ut med att som energibolag satsa på att erbjuda sina kunder kompletta solenergipaket. Men de ser att förutsättningarna för att nå goda resultat är extra bra i Karlstad.

– Vi vet att vid sidan av de stora öarna som Öland och Gotland hör Karlstad till de orter som har flest soltimmar per år, säger vdn Erik Kornfeld.

Växer snabbt

Bolagets mål med satsningen är att öka produktionen av förnybar energi lokalt. Och just solenergi är en snabbt växande energikälla.

– De senaste åren har vi kunnat se en ökning på runt 70 procent per år i Sverige, säger Erik Kornfeld.

Under 2019 var den installerade solenergieffekten i Värmland 17,8 megawatt. Det motsvarar inte mer än 2,5 procent av den totala solenergikapaciteten i landet. Karlstads energis vd hoppas dock att deras satsning ska leda till en kraftig ökning, inte bara i Karlstad utan i länet som helhet.

-  Alla pratar om en exponentiell ökningstakt när det gäller solenergiproduktionen. Och vi vänder oss inte bara till våra kunder i Karlstad utan till hela länet.

Vill bli störst

Karlstads energi har inte satt upp några volymmål för sin satsning. Men det råder ingen tvekan om att de ta täten i omställningen från fossilberoende till förnybara energislag.

– Vi ska vara en av de största och viktigaste aktörerna, säger Erik Kornfeld.

I videon ovan får du veta mer om hur satsningen ska gå till.

Kraftig ökning av solelsproduktionen

Under de senaste åren har produktionen av solel ökat kraftigt i Sverige. 2016 var den totala installerade effekten i riket 140 megawatt. 2019 var effekten uppe i 698 megawatt.

I Värmland var den installerade effekten för samma period 2,56 megawatt respektive 17,8 megawatt.

Karlstad hade under 2016 en installerad effekt om 0,77 megawatt. 2019 var den installerade effekten uppe i 4 megawatt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.