Det har varit många oroliga dagar för handlaren Elinor Syversen i Bograngen sedan Norge stängde gränsen i mitten av mars.
Personalen har permitterats, öppettiderna begränsats rejält och hon har sökt allt stöd som finns att söka. Ändå är den mer än hundraåriga butikens själva existens hotad.
– Det är upp och ner alltihop. Det fanns inte på världskartan att gränsen skulle bli stängd, säger hon och skakar uppgivet på huvudet.
Hur länge klarar ni er?
– Jag vet inte. Jag vet inte.
Omsättningstapp mellan 80-95 procent
I området runt Bograngen bor cirka 270 personer, men med sex kilometer till riksgränsen har kundunderlaget ändå varit tryggat. Och det är många glesbygdsbutiker som kämpar för sin överlevnad just nu.
Enligt intresseorganisationen Svensk Handel rapporterar många av medlemmarna vid den 160 mil långa Norgegränsen om tapp på mellan 80 och 95 procent av omsättningen.
– Vi får rapporter om dramatiska försäljningstapp och en pressad situation längs hela gränsen. Affärsidén för de här butikerna är ju att vi kan resa och röra på oss. Det är ett hårt slag, säger Hans Tjernström Carraro, presschef på Svenska Handel.
Hoppas på norska regeringen
För de boende i Bograngen är det inte bara livsmedelsinköpen som står på spel. Affären är också post, apotek, ombud för Systembolaget samt återlämningsställe för biblioteksböcker.
Hoppet står nu till att den norska regeringen trots allt väljer att öppna gränsen igen och ta bort de karantänsregler som stoppar de norska resenärerna. Men Elinor Syversen är pessimistisk.
– Nej, jag är tveksam till det. Jag tror inte att de gör det.
Vad händer då?
– Ja vi får kämpa vidare och se hur länge vi klarar av det.