Foto: SVT

Stor ökning av narkotika i Karlstad- nu agerar krogarna

Uppdaterad
Publicerad

Nu slår polisen larm om att narkotikabruket i Karlstad ökat kraftigt.

– Problematiken är omfattande. Försäljningen och tillgången av narkotika har ökat, säger Erik Haster, polis som jobbar med Krogar mot knark.

Erik Haster beskriver en situation där barn i 12-13-årsåldern börjar använda narkotika. Nu ska polisen tillsammans med krögarna, Clarahälsan och kommunen försöka vända trenden med allt mer narkotika på krogarna.

Samtidigt som poliser ska förstärka knarkspaningen på krogarna ska Clarahälsan göra prover bland krogpersonal.

”Bara negativt”

– Ingen kommer att veta om när vi kommer, varken krogägaren eller personalen och så kör vi ett antal utandningstester på personalen, säger Mimmi Asplund Karlsson.

Henrik Olsson, som är krögare på Koriander, säger att det är självklart att vara med i den gemensamma satsningen mot narkotika.

– Det finns ingen viktigare uppgift. Om det finns droger hos personal och gäster... det är bara negativt, säger Henrik Olsson.

Innehåller insektsgift

Enligt polisen är en del av den narkotika som flödar i Karlstad oren. Det gäller till exempel den kokain som säljs.

– Det folk trott vara ren kokain har innehållit pesticider, alltså bekämpningsmedel mot insekter och amfetamin och andra substanser som inte alls är bra att få i sig, säger Erik Haster.

Mer knark på krogen

Det är flera sorters narkotika som ökat i Karlstad, framförallt kokain.

– Det märker vi att det finns mer och mer. Det fanns inte alls för några år sedan, säger Mimmi Asplund Karlsson på Clarahälsan.

Krögaren Henrik Olsson gör bedömningen att också i krogmiljö har droganvändandet ökat.

 – Man ser allt ifrån drogpåverkade gäster och man kan hitta rester efter någon slags droganvändning. Men nu jobbar vi ju mot det här och försöker göra det svårare att bruka narkotika, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.