– Jag är så glad över att företag och organisationer i Värmland gemensamt ger alla dessa ungdomar möjligheten att träna och utveckla sina entreprenöriella förmågor, säger Sofia Beckman, regionchef på Ung Företagsamhet Värmland.
Enligt färsk statistik från Ung Företagsamhet är det 1977 gymnasieelever driver UF-företag i Värmland under innevarande läsår 2024/2025, vilket är en ökning med 231 elever sedan förra året.
Framför allt växer UF-företagandet på yrkesförberedande program, men det är även en ökning på teknik- och samhällsvetenskapsprogrammet.
Problemlösning
Genom UF-företagande får eleverna starta och driva riktiga företag under skolgången och tränar därmed en rad entreprenöriella förmågor såsom kreativitet, programlösning och samarbete. Det är kompetenser som stärker dem för framtida arbetsliv, oavsett om de arbetar inom offentlig eller privat sektor eller som anställda eller företagare.
Ett av de värmländska UF-företagen drivs av tre killar på Sundsta-Älvkullegymnasiet i Karlstad. De tar på beställning bilder med drönare på olika byggnader, som de sedan säljer som digitala bilder för sociala medier och/eller konstnärligt bearbetade som canvastavlor.
– Vi har fått några uppdrag, både från företag och från kommunen, säger Hugo Järlesjö och berättar att en av bilderna hänger utanför biblioteket på Sundsta-Älvkullegymnasiet.
I februari är det UF-mässa på CCC i Karlstad, där 260 av de mer än 600 värmländska UF-företagen närvarar för att nätverka och sälja sina produkter.