Funderar du på att vaccinera dig mot TBE? Då kan du nog räkna med att få köa för i år är det extra många som går i samma tankar. Under årets fyra första månader vaccinerades drygt 5600 personer på länets vårdcentraler och Vaccinationscentrum, vilket är en ökning med 42 procent jämfört med samma period året innan.
Även på ett av Karlstads apotek där man också kan vaccinera sig är det fullt tryck. Under de senaste fyra veckorna har sammanlagt nästan 1400 personer vaccinerat sig på apoteket och de har fått anställa extra personal för att klara trycket.
– Intresset har varit rekordstort. Nu under mars, april och i början av maj har vi haft väldigt mycket vaccinationer, säger Cecilia Laurell Wahlberg som är apotekschef.
Viruset spritt till Värmland
TBE är en virussjukdom som kan leda till hjärninflammation eller hjärnhinneinflammation. På senare år har allt fler smittats och viruset finns numera även i Värmland, främst i vänerområdet.
Förra året insjuknade 15 personer i TBE i länet vilket kan jämföras med sex personer år 2016. Men trots spridningen, anser inte landstingets smittskyddsläkare att det finns skäl att rusa iväg och vaccinera sig.
– Nej, det tycker jag inte. Däremot är det bra att frågan uppmärksammas och att man tänker till som individ, säger Ingemar Hallén, smittskyddsläkare.
Överväg om du behöver vaccination
Han menar att man ska fundera kring några frågor:
– Bor jag i ett område där det finns risk? Och vad gör jag på fritiden, är jag ute i skog och mark? Brukar jag få fästingar på mig? Jag tycker inte man ska rusa iväg och vaccinera sig utan tänka till i lugn och ro, säger Hallén.
En av dem som funderat och kommit fram till att vaccination nog vore bra är Karlstadsbon Bengt Jansson.
– Jag är ute mycket i skog och mark och framförallt plockar jag mycket svamp och bär, säger Bengt Jansson.
Brukar du få fästingar på dig?
– Ja tyvärr, säger han.
För att få veta vilka områden i Värmland där TBE-smitta har påträffats tidigare år, se videon i artikeln.
TBE
”TBE är en virussjukdom som sprids av fästingar och som kan orsaka en inflammation i hjärnan, hjärnhinnorna eller på båda ställena. De flesta som smittas får lindriga besvär med feber och huvudvärk och blir friska efter några dagar, men upp till en tredjedel får hjärninflammation eller hjärnhinneinflammation.
Viruset finns främst i Stockholms län, Södermanlands län, Uppsala läns kusttrakter. och de centrala och östra delarna av Mälarregionen. Men den senaste tioårsperioden har allt fler människor smittats och det geografiska utbredningsområdet för TBE-virus har ökat. Som exempel kan nämnas områden runt Vänern och Vättern, Göteborgstrakten och områden i östra Skåne.”
Källa: 1177