Till Barnahus Värmland kommer barn för att förhöras i olika brottsutredningar. Förra året genomfördes nära 140 förhör med barn.
Oftast handlar det om våld i nära relationer och fall där barn är offer, men till det speciella förhörsrummet kommer också barn som är misstänkta förövare.
Förhören som hölls med bröderna Robin och Christian i Kevinutredningen för omkring 20 år sen – och som visats i SVT:s Dokument inifrån – har kritiserats hårt, dels för att ha varit för många och långa dels för att utredarna använt sig av ledande frågor.
– Det är stor skillnad på hur man gjorde för 20 år sen och nu. Det tänket som vi har i dag fanns inte riktigt, säger Anna Mellring, samordnare vid Barnahus.
Specialutbildade förhörsledare
I dag är det specialutbildade barnförhörsledare som talar med barnen och både åklagare, socialtjänst och ett juridiskt ombud är närvarande vid förhören som spelas in på video. Michael Palm är en av de sex barnförhörsledare som finns vid polisen i Värmland och han säger att det det krävs extra försiktighet när det är barn som förhörs.
– Barn påverkas lättare än vad vuxna gör av hur man ställer frågorna. Om man tänker på hur man pratar med barn till vardags så ställer man ju ofta ledande frågor, påstår saker som barnet ska svara ja eller nej på, men här vill man ju att de ska berätta så fritt som möjligt, så man får vara mer försiktig så att man inte är för ledande i sina frågor, att förhörsledaren inte styr eller påverkar vad barnet ska säga, säger Michael Palm, barnförhörsledare, säger Anna Mellring.
– Det vanligaste är att ett förhör pågår som längst upp till en timma med lite uppehåll , barn kroknar och orkar inte mer. Där kan också barnets advokat som tar till vara på barnets rätt också kan gå in och bryta ett förhör.
Samverkan mellan myndigheter
I Sverige finns idag ett 30-tal barnahus, i Värmland har det funnit sedan 2009. Här samverkar socialtjänsten, åklagarkammaren, sjukvården och polismyndigheten. för att barnen ska slippa slussas mellan olika instanser och förhöras vid flera tillfällen.
– Barn under 15 år är ju inte straffmyndiga, så syftet med förhören är att socialtjänsten ska få vet vilken sorts stöd, hjälp och insatser man kan ge både till offer och förövare, säger Anna Mellring.