Fyra vargar sköts redan den första jaktdagen i Letjennareviret. Sedan dess har vädret ställt till problem för jägarna, Foto: Arne Sveen

Stort intresse för jakt i vargzonen: ”Vi kunde varit 2 000”

Uppdaterad
Publicerad

Efter ingripandet från mijödepartementet som stoppade jakten i två vargrevir pågår större organiserad vargjakt nu enbart i det så kallade Letjennareviret i Elverum, Åmot och Trysils kommuner.

Enligt jaktledare Arne Sveen har intresset för jakten varit mycket stort.

Vargar

– Vi satte ett tak på 250-300 anmälda jägare. Annars hade vi säkert kunnat vara 2 000.

Sedan det blev klart att jakten ställdes in i övriga revir har jägarna strömmat till från hela vargzonen, och ännu längre bort.

– Det är ett våldsamt pådrag. Vi har jägare från södra Norge, från Bergen och från Tröndelag.

Vädret ställer till problem

Redan den första dagen sköts fyra vargar, alfaparet i flocken och två valpar. Sedan dess har det varit sämre med jaktlyckan.

– Vädret ställer till det. Först var det varmt och nu har vi tio grader kallt. Det blir hård skare och det går inte att spåra vargarna alls. Nu hoppas vi på snö, säger Arne Sveen.

Den norska vargzonen utgör fem procent av landets yta. Den är ett slags reservat för varg, medan resten av landet ska hålla i stort sett vargfritt.

Den norska vargzonen sträcker sig längs Värmlandsgränsen. Den är det enda område norska myndigheter avsatt för ynglande varg, och där flockar med vargvalpar är tillåtna.

Förutom jakten i Letjennareviret får vargar som vandrat ut ur vargzonen skjutas under licensjakten, totalt upp till 26 djur. Jakten utanför zonen inleddes den första december, och hittills har tre så kallade vandringsvargar skjutits.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vargar

Mer i ämnet