Jakten på gränsvargarna i det så kallade Römskogsreviret skulle inletts på nyårsdagen, men i sista stund kom beskedet från det norska miljödepartementet – all jakt i reviret stoppas med hänvisning till kontakter med det svenska Naturvårdsverket.
”Svenska myndigheter har varit tydliga med att de inte önskar att vargarna i det här reviret fälls”, skriver den norske miljöministern Ola Elvestuen (Venstre) i beslutet, som rört upp känslor på både norsk och svensk sida.
En av dem som reagerat är den svenske riksdagsledamoten Kjell-Arne Ottosson (KD), som själv bor i området.
– Här handlar det om svenska myndigheter som lägger sig i inre politiska angelägenheter i Norge. Man visar återigen att man inte bryr sig om dem som bor och verkar i området, säger han.
”Inte lämpligt med jakt i gränsrevir”
I sitt yttrande skriver Naturvårdsverket bland annat att ett godkännande av jakten på gränsflocken vore olyckligt, och att det skulle riskera arbetet med att uppnå och bibehålla en gynnsam bevarandestatus på vargstammen i Sverige.
– Det här handlar om ett gränsrevir enligt de kriterier som vi har satt upp tillsammans, och då ska norrmännen fråga oss om vår bedömning. Vi har ju ställt in vargjakten i Sverige i år eftersom stammen är för liten för att tåla jakt, och då tycker vi inte att det är lämpligt att man jagar i ett gränsrevir, säger Gunilla Skotnicka Ewing, avdelningschef på Naturvårdsverket.
Ett revir godkänt för jakt
De norska rovviltnämnderna hade ursprungligen beslutat om jakt på tre flockar inne i den så kallade vargzonen, det område längs värmlandsgränsen som är det enda som avsatts för vargflockar i Norge.
Römskogsreviret skulle tömmas helt på varg – förutsatt att vargarna befann sig på den norska sidan gränsen när de sköts.
Efter att överklagandena behandlats är det det nu bara jakten i Letjennareviret vid Eleverum som fått godkänt.
”Kunde sänkt konfliktnivån”
Kjell-Arne Ottosson (KD) är besviken.
– Det här hade kunnat sänka konfliktnivån kring vargen även på svensk sida.
Men det här är ju ett gränsrevir och man har följt reglerna?
– Jag anser inte att man har tillräcklig dokumentation på svensk sida för att klassa det som ett gränsrevir. Dessutom är det viktigt för dem som känt trycket av vargrevir i många år att visa att någon tar någon sorts hänsyn.