Strandsandjägaren är en skalbagge som tidigare funnits på strandbankar vid Klarälven. Den har under flera år varit den mest hotade arten i Värmland men nu ser den ut att vara helt utdöd. Det är första gången på flera år som en art dör ut i Värmland, enligt Sven-Åke Berglind, naturvårdsbiolog vid Länsstyrelsen i Värmland.
– Jag har under flera år jobbat med att få arten att öka, så det är oerhört tråkigt att den nu verkar vara utdöd. Det är en jättestor förlust för Klarälven, Värmland och Sverige, säger han.
Högt vattenstånd problem
Enligt Sven-Åke Berglind så är det det höga vattenståndet i Klarälven som varit mellan 2009 och 2012 som gjort att strandsandjägaren nu dött ut. Sandbankarna har försvunnit under vattnet och då har strandsandjägaren inte någonstans att bo. I år har det varit låga vattennivåer i Klarälven och gynnsamma förhållanden. Men det ser ut att ha varit försent. I våras hittade Sven-Åke Berglind en larv ,men i augusti, när man ska se som flest, fann han inte någon.
– Jag ska kolla nästa år också, men jag är tämligen säker på att den nu är utdöd, säger Sven-Åke Berglind.
Unik genetisk population
Strandsandjägaren finns på andra platser i Sverige. Men då Strandsandjägaren i Klarälven levt ganska isolerad var det enligt Sven-Åke Berglind troligtvis en genetiskt särpräglad population.
Försök kommer troligtvis göras med att flytta strandsandjägare från andra älvar i Sverige. Men för den unika populationen som fanns i Klarälven finns det nu troligtvis inget att göra.
Enligt Sven-Åke Berglind är de höga flödena i Klarälven ett stort problem även för många andra arter. Man för dialog med kraftbolagen för att vattenståndet ska regleras på ett annat sätt
– Om vi inte alla, även kraftbolagen, tar i med hårdhandskarna så kommer vi se fler arter som dör ut, säger Sven-Åke Berglind, som tror att silverlöparen kan vara näst på tur.