En person står i ett kök med en spis och en beredningsyta i förgrunden. På köksbänken finns flera föremål, inklusive en grön korg och några snacks. I bakgrunden syns en blå kastrull på spisen och ett stänkt av växter vid fönstret. Belysningen skapar en varm och hemtrevlig atmosfär.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Studenten Tuva Sandbergs delar med sig av sina bästa spartips. Foto: SVT

Karlstadsstudenten Tuva Sandberg bästa tips: Så lever du snålare

Publicerad

För många är januari en knaper månad, inte minst för studenter. Men det finns knep för att få ekonomin att gå ihop – det menar i alla fall studenten Tuva Sandberg på Karlstads universitet som delar med sig av sina bästa spartips.

För många är januari en knaper månad efter att pengarna gått till jul- och nyårsfiranden. För Tuva Sandberg och många av landets studenter är lite pengar i plånboken dock inget nytt. 2025 kommer studiemedlet att vara på 13 500 kronor för fyra veckors heltidsstudier.

– Jag är student och lever på CSN, så jag är van vid att hålla i pengarna, säger Tuva Sandberg.

För att pengarna ska räcka hela månaden så behöver hon tänka kring hur hon spenderar dem. Det gäller allt från mat, till shopping och hur hon umgås med vänner.

– Jag och min sambo får ofta leva mycket på snabbnudlar. För att göra det mer näringsrikt så har jag tofu i nudlarna, berättar hon.

Gör saker själv istället för att betala för tjänster

Hon tipsar också om att undvika att betala för onödiga tjänster. Exempelvis kan man göra gelénaglar hemma med kompisar istället för att gå till en salong för att spara pengar.

– Man behöver inte alltid betala för tjänster, man kan exempelvis köpa hem prylar från nätet och göra naglarna hemma med en kompis.

Se fler av studenten Tuvas tips för hur du lever snålare i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.