Svenskt Näringsliv har sedan 2001 rankat företagsklimatet i Sveriges kommuner. Rankingen genomförs via en enkät till företagen i kommunerna i kombination med statistik från Statistiska centralbyrån och Upplysningscentralen. I år svarade 31 000 företag i Sverige på enkäten, runt 1500 av dem i Värmland.
– Rankingen bygger på summan av de attityder, regler, institutioner och kunskaper som möter företagaren i kommunerna, sade Svenskt Näringslivs projektledare Anna Hedberg när årets ranking presenterades i Karlstad.
Sunne i topp
När de bästa värmländska kommunerna presenterades var det Sunne som återigen tog täten. I fjol förlorade de förstaplatsen till Grums efter att ha toppat rankingen under den senaste tioårsperioden.
– Företagsamhet är grunden till vår existens. Ingenting skulle fungera utan ett lokalt näringsliv, sade Sunnes kommunalråd Gunilla Ingemyr (C).
Gunilla Ingemyr (C) var förstås glad över att Sunne återtagit titeln som Värmlands bästa företagarkommun. Men lika glad var också Företagarnas ordförande i Sunne, Rickard Lindqvist, över utmärkelsen.
– Företag, tjänstemän och politiker för en bra dialog. Och vi ser möjligheter i stället för problem, förklarar han Sunnes framgång.
Gunilla Ingemyr (C) fyller i Rickard Lindqvists resonemang med att kommunen ser hela den kommunala verksamheten som en framgångsfaktor.
– Skola, äldreomsorg, infrastruktur. Allt måste fungera. Företagare har barn i skola och föräldrar på äldreboende och så vidare, säger hon.
Brist på bostäder – ett orosmoln
Men allt är inte frid och fröjd. Sunnes kommunalråd ser bostadsbristen i Sunne som ett problem när det gäller företagens förmåga att kunna rekrytera kompetent personal.
– De behöver någonstans att bo och vi vill att de ska bo i Sunne och betala skatt i Sunne, säger Gunilla Ingemyr (C) som gärna såg att det byggs mer i Sunne.