– Om jag går till mitt parti Moderatarena som jag representerar så finns det ett ställningstagande att man är för ett nationellt förbud. Det tycker jag personligen, inte som representant för kommunen, som ett rätt förhållningssätt, säger Per-Samuel Nisser (M).
Per Samuel Nisser är Värmlands enda moderata kommunstyrelseordförande och Moderaterna, tillsammans med Sverigedemokraterna, är de två riksdagspartier som driver frågan om ett nationellt tiggeriförbud. Kristdemokraterna skulle hellre se att kommunerna hade möjlighet att införa lokala förbud, något som Moderaterna motsätter sig.
– När vi ser människor som sitter utanför en affär och tigger är det är många känslor som kommer. Ibland kanske man tycker att man borde hjälpa dem lokalt ge dem stöd eller skänka pengar. I andra stunden så kanske man tänker att - tusan de kommer från ett land där det landet borde ta ansvar för sina medborgare. Ska man få ordning på detta så behöver det vara ett nationellt ansvar hur vi ska förhålla oss till det här, säger Per-Samuel Nisser.
Ingen aktuell fråga
Karlstad styrs av en allians med Moderaterna, Liberalerna, Kristdemokraterna, Centern och Miljöpartiet. Hittills har frågan om ett tiggeriförbud inte varit aktuell i kommunstyrelsen i Karlstad.
– Det finns olika åsikter inom de olika partierna i majoriteten. Jag är också säker på att det finns olika åsikter inom partierna. Så komplex är den. I min roll som partistyrelsens ordförande kommer jag att hantera den frågan i majoriteten och i diskussion med oppositionen om det är så att den kommer upp. Men där är vi inte än, säger Per-Samuel Nisser (M).
Per-Inge Liden är kommunalråd i Karlstad för Miljöpartiet.
– Jag tycker fattigdom bekämpas bäst genom att bygga ett bra arbete och socialt arbete och inte genom att förbjuda allting. Jag tycker inte staten ska lägga sig i om någon vill ge en peng till någon, säger Per-Inge Lidén, kommunalråd för Miljöpartiet i Karlstad.
”Vi har inget problem med tiggeri”
Enligt SVT-enkät är tiggeriförbud inte någon stor fråga på kommunal nivå någonstans i Värmland. Frågorna kommunalråden fick var om frågan varit upp på politisk nivå och hur de ställer sig till ett nationellt respektive lokalt tiggeriförbud. Av de sexton kommunstyrelseordföranden i Värmland är tolv socialdemokratiska, två är centerpartister, en är moderat och en tillhörande det lokala partiet Hela Edas Lista.
– För oss i Forshaga är det inget bekymmer. Jag tror inte på ett förbud utan man måste gå till roten med problemet istället, säger Per Lawén (S), kommunstyrelsens ordförande i Forshaga.
Peter Söderström (S) styrande kommunalråd i Arvika, är av liknande åsikt.
– Vi har egentligen inga problem med tiggeri i Arvika, säger Peter Söderström.
Inte heller i Hagfors har tiggeriförbudet varit upp i kommunstyrelsen och kommunalrådet Åsa Johansson (S) ser flera problem med att införa ett förbud.
Svår juridisk fråga
– Det finns många situationer där det är svårt att avgöra vad som är tiggeri. Hur ska man se på till exempel idrottsföreningars insamlingar och crowdfunding till olika ändamål, säger Åsa Johansson (S).
Per-Inge Lidén (MP) är inne på samma linje, att det skulle vara svårt att juridiskt sett hantera ett tiggeriförbud.
– Hur ska man skilja på den ena som ger någonting från den andra som vill ge någonting? Hur ska man skilja på Röda korset? Hur ska man göra om de som tigger bildar en förening och samlar in till sin egen mat? Jag tror rent juridiskt är det oerhört svårt att verkställa ett tiggeriförbud.
Tiggeriförbud: Så här tycker kommunerna
Frågorna kommunalråden fick var om frågan varit upp på politisk nivå och hur de ställer sig till ett nationellt respektive lokalt tiggeriförbud.
Arvika Nej
Eda Nej
Filipstad Nej
Forshaga Nej
Grums Nej
Hagfors Nej
Hammarö Nej
Karlstad Ja, till nationellt förbud
Kil Nej
Kristinehamn Nej
Munkfors Nej
Storfors Nej
Sunne Nej
Säffle Nej
Torsby Nej
Årjäng Nej