2015 kom polisen fram till att ungefär 4 500 EU-medborgare tigger i Sverige. Enligt statens nationella samordnare är det ungefär lika många i dag. Det som däremot har förändrats är debatten kring hur frågan om tiggande människor på gator och torg ska hanteras. I dag vill även socialdemokratiskt styrda kommuner införa förbud mot tiggeri. Det visar SVT:s undersökning.
– Det är inte värdigt att ha människor som står på knäna i gathörnen och tigger i ett välfärdsland som Sverige. Dessutom för det mycket annat med sig, som människohandel och prostitution, säger Katrineholms kommunalråd Göran Dahlström (S).
”Vi ska inte ha tiggare i Sverige”
SVT Nyheter har frågat samtliga kommuners styrande kommunalråd, och mer än var fjärde (26 procent) vill införa ett nationellt förbud mot tiggeri i Sverige. Särskilt kommunalråden i borgerligt styrda kommuner (57 procent) vill införa ett nationellt förbud. Något som inte är så konstigt eftersom Moderaterna numera vill införa ett nationellt förbud. I Katrineholm styr S tillsammans med M. Båda partierna driver frågan om att införa ett förbud i kommunen.
– Vi ska inte ha tiggare i Sverige. Det kan inte vara så att Rumänien och Bulgarien exporterar sina fattiga människor till Sverige, säger Göran Dahlström (S).
”Både orimligt och oanständigt”
Majoriteten av de styrande kommunalråden säger däremot nej till ett förbud (61 procent). Till exempel i Göteborgs kommun där socialdemokraten Ann-Sofie Hermansson styr. Hon vill varken se ett förbud lokalt i kommunen eller att riksdagen fattar beslut om ett nationellt förbud.
– Det är både orimligt och oanständigt att en människa i nöd inte ska kunna be en annan människa om hjälp, säger kommunalrådet Ann-Sofie Hermansson (S).
Bland de kommuner som vill införa förbud så har bland andra Vellinge i Skåne försökt men stoppats. Kammarrätten slog fast att kommunerna inte har rätt att införa förbud eftersom tiggeriet inte kan anses leda till allvarliga ordningsproblem i kommunerna.
Delade åsikter
Regeringen är tudelad i hur man ska se på tiggeriet. Miljöpartiet är tydliga motståndare till ett förbud, medan Socialdemokraterna är mer otydliga. S vill se över ordningslagen, som idag alltså inte tillåter ett förbud, men exakt vad den översynen ska leda fram till är oklart. Finansminister Magdalena Andersson har också sagt att hon slutat ge pengar till tiggare, men på en direkt fråga från Sverigedemokraterna i riksdagen var hon avvisande till förbud.
– Jag är inte säker på att det är det bästa förslaget. Det är inte självklart att polisen ska lägga väldigt mycket resurser på att hindra människor att sitta utanför ICA och be om hjälp, sa finansminister Magdalena Andersson (S) i riksdagens frågestund i mars.
Kritiserad modell
Istället har statsminister Stefan Löfven talat uppskattande om en modell som Eskilstuna kommun vill införa. Tanken är att tiggarna ska ansöka om tillstånd hos polisen för att få tigga, men modellen har kritiserats bland annat av polisen. Kommunalrådet i Katrineholm dömer också ut sin egen partiledares tankar.
– Nej den tror inte jag på överhuvudtaget och polisen tror inte på den heller. Det blir jobb för polisen men det kommer inte ge någon större verkan, säger Göran Dahlström (S).
Hoppas på ny regering
Istället hoppas han på en ny regering i höst, där Socialdemokraterna hittar andra koalitionspartners än Miljöpartiet.
– Jag tror att vi får vänta på att man verkligen sätter ner fötterna i staten. Att vi får en ny politisk majoritet där man kan ta i den här frågan, säger Göran Dahlström (S).
Så genomfördes undersökningen
- Frågorna skickades till samtliga kommunstyrelseordförande i landet.
- 168 av 290 av besvarat åtminstone någon av frågorna. Det ger en svarsfrekvens på 58 procent.
- Vi har fått svar från två av de tre storstadskommunerna. Kommunstyrelseordföranden i Malmö, Katrin Stjernfeldt Jammeh, besvarar inte enkäter uppger hennes stabschef.
- Totalt har kommunstyrelseordföranden i 11 av landets 20 största (antal invånare) kommuner besvarat frågorna. Svaren samlades in fram till 23 mars.
Svarsalternativen var: Ja, Nej och Vet ej. Frågorna som ställdes var:
1: Har frågan om att förbjuda tiggeri helt eller i delar av kommunen diskuterats i fullmäktige eller kommunstyrelsen?
Ja 27% Nej 73%
2: Anser du att lagstiftningen bör ändras så att kommuner får möjlighet att införa lokala förbud mot tiggeri?
Ja 24% Nej 76%
3: Anser du att ett nationellt förbud mot tiggeri bör införas?
Ja 26% Nej 61% eller Vet ej 13%