Fiskodlingen hör till de delar av livsmedelsindustrin som växer snabbast just nu. De senaste åren har produktionen av foder till fiskodlingarna ökat med närmare 10 procent per år. Samtidigt har utfiskningen av världshaven lett till att tillgången på fisk att göra fiskfoder av har minskat och priserna ökat. Och det är här som pappersbruket i Säffle kommer in i bilden. För i den sulfitlut som blir kvar när ved har kokats till massa kan man odla svamp, proteinrik svamp som till viss del kan ersätta fisken i fodret.
Lars Edebo är professor emeritus i klinisk bakteriologi och en av dem som har utvecklat metoden för att odla svamp i sulfitlut, likaså metoder för att omvandla svampen till fiskfoder. Samarbetet med pappersbruket sträcker sig initialt över två år och ska, om allt går väl, leda till fullskalig produktion av fiskfodersvamp.
Det är mycket hemlighetsmakeri kring hur svampodlingen går till. Men så är också metoden patenterad. Men att svampen är ätlig går professorn i god för.