Betahemolyserande streptokocker grupp A (GAS) är den vanligaste bakteriella orsaken till halsfluss men enligt smittskyddsenheten på Landstinget i Värmland kan infektionen orsaka flera andra sjukdomstillstånd av varierande svårighetsgrad – allt från självläkande till livshotande infektioner.
Några exempel på svåra invasiva grupp-A-streptokockinfektioner (iGAS) är sepsis (blodförgiftning), nekrotiserande fasciit (snabbt förlöpande mjukdelsinfektion) och barnsängsfeber.
– Det är vanligt att framför allt äldre barn och ungdomar är bärare av GAS, oftast i svalget, utan att ha några symtom, skriver smittskyddsläkare Ingemar Hallén i ett pressmeddelande.
De senaste åren har antalet iGAS ökat nationellt. Störst ökning i Värmland har det varit senaste halvåret. Sedan årsskiftet har det rapporterats 16 fall, vilket är fler fall än vanligt (17 fall under hela år 2017). Flest fall förekommer under vinterhalvåret.
Det går att behandla grupp-A-streptokocker med penicillin.
Om streptokocker
Streptokocker är en vanligt förekommande grupp bakterier som oftast orsakar enklare infektioner som halsfluss och svinkoppor. Många människor bär på bakterien utan att ha några symtom.
Det finns olika typer av streptokocker. Grupp A-streptokocker är vanligast. Under uppväxtåren är det vanligt att ha streptokocker i svalget utan att vara sjuk. Ofta innebär det att kroppens immunförsvar stärks mot just dessa bakterier. I de fallen finns det ingen anledning att behandla.
Källa: 1177 Vårdguiden