• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Foto: TT

Viktigt att vaccinera mot mässlingen vid utlandsresa

Uppdaterad
Publicerad

Ska du resa utomlands i sommar? Då kan det vara klokt att se över ditt och dina närståendes mässlingsskydd.

– I Sverige har vi haft flera utbrott, senast i Göteborgsområdet under den gångna vintern, där personer som blivit smittade under utlandsresor, säger Ingemar Hallén, smittskydssläkare vid Centralsjukhuset i Karlstad i ett pressmeddelande.

Under 2017 hade flera länder i Europa stora utbrott av mässling, bland annat i Rumänien och Italien.

Enligt Världshälsoorganisationen (WHO) är Sverige fritt från mässling och de få personer som ändå insjuknar har som regel smittats utomlands.

– Personer som har varit på semester har smittats och kommit tillbaka och smittat andra med stora konsekvenser. Detta visar tydligt vikten av att ha ett skydd vid utlandsresa, säger Ingemar Hallén

Två doser behövs

De flesta vuxna i Sverige har ett fullgott skydd mot mässling. Men en liten del av befolkningen som är född mellan 1960 och 1970 har varken haft sjukdomen eller fått någon dos vaccin. Är du född mellan 1970 och 1980 har du oftast bara fått en dos vaccin, vilket ger ett bra skydd men för att få ett fullgott, livslångt, skydd behövs två doser.

Barn som följer det allmänna vaccinationsprogrammet i Sverige får en första dos vaccin vid 18 månaders ålder och den andra vid 6 till 8 års ålder. Men ska du ut och resa med ditt barn kan de få vaccinet redan från 9 månaders ålder om det behövs.

Beroende på vart i världen du ska resa kan du även behöva se över ditt vaccinationsskydd föra andra sjukdomar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.