Hos stadsbyggnadsarkitekt Daniel Nordholm lyser flitens lampa extra starkt just nu. Han arbetar med att sammanställa allmänhetens synpunkter på förslaget till detaljplanen. Daniel Nordholm konstaterar att det inkommit ovanligt många synpunkter på ärendet under den andra omgången, ungefär 400. Av dem är cirka 120 positivt inställda till en moské på Rud, medan ungefär 250 är negativt inställda.
– Jag håller på att gå igenom alla nu och ska ha en sammanställning klar en vecka innan frågan ska upp i stadsbyggnadsnämnden, säger Daniel Nordholm.
Läs också: Islamiska Kulturförening om oron inför moskébygge
De synpunkter som har kommit in berör en stor mängd områden. Det kan handla om allt från glada tillrop från människor som har längtat efter en permanent lokal för bön och avbrott i vardagen där de kan utöva sin religion och träffa människor, till synpunkter på trafik- och parkeringssituationen.
– Det finns också de som vill att kommunen ska bygga bostäder på platsen istället för en moské, med tanke på att bostadsbristen är så stor i Karlstad, berättar Daniel Nordholm.
En del som har skrivit in till kommunen och lämnat synpunkter undrar hur mycket pengar kommunen går in med i moskébygget på Rud.
– Där är svaret noll. De som vill bygga moskén står för alla kostnader för bygget.
”Ganska vanligt”
Daniel Nordholm berättar att det är långt ifrån alla synpunkter som har med plan- och byggrelaterade frågor att göra. Han berättar att en stor del är övergripande orosfrågor, som mer har att göra med hur människor föreställer sig att verksamheten bedrivs i en framtida moské.
– Det handlar om att folk är rädda för terrorism, extremism och ökande radikalisering. Det är frågor som ”Vem ska bli imam?”, ”Vad är det för förening?” och ”Vad har de för agenda?”, berättar Daniel Nordholm.
– Sedan har vi också den stora frågan som handlar om de demokratiska grundbultarna i vårt samhälle. Synpunkterna innehåller en oro för att verksamheten som kommer att bedrivas i moskén kan befästa en ojämställdhet och verka för en särskiljning mellan kvinnor och män.
Perioden som allmänheten hade möjlighet att yttra sig över förslaget till detaljplan var mellan 21 november och 16 december förra året. Förra gången allmänheten hade möjlighet att yttra sig var i våras, och då kom det in ett hundratal synpunkter. Sammanlagt handlar det om cirka 500 synpunkter från allmänheten.
Hur vanligt är det att det kommer in så här många synpunkter på ett förslag till en detaljplan?
– Det är ganska vanligt, normalt finns en oro för vad en planering kommer innebära för de som bor eller vistas i området. Det som är speciellt här är att de som har synpunkter föreställer sig den verksamhet som de tror kommer att bedrivas i lokalen, och glider in på breda samhällsfrågor, säger Daniel Nordholm.
Läs också: Nisser (M),”Folk stoppar mig på gatan”
Peter Kullgren (KD) är ordförande i stadsbyggnadsnämnden där frågan om detaljplanen kommer att tas upp härnäst. Han säger att han aldrig har varit med om ett ärende där han blivit kontaktad personligen av så många karlstadsbor.
– Det finns ju de som är jättearga och brukar höra av sig, men det är betydligt bredare den här gången. De oroar sig inte bara för verksamheten i moskén, utan också för eventuella attentat och att det ska påverka dem där de bor, säger han.
Viktig dialog
Nu ska stadsbyggnadsförvaltningen svara på de synpunkter som berör frågor om plan- och bygglagen, sedan ska frågan upp i stadsbyggnadsnämnden och kommunstyrelsen och till sist fattas ett beslut i kommunfullmäktige, preliminärt under våren. Samtidigt arbetar kommunledningskontoret med att fånga upp de frågor som inte berör plan- och bygglagen.
– Vi kommer även att svara på de andra, orosfrågorna, kring det här, naturligtvis, säger Peter Kullgren (KD).
När det gäller hur han själv ska rösta om förslaget till detaljplan i kommunfullmäktige hänvisar han till kristdemokraternas beslut att inte ta ställning i frågan om en moské på Rud i Karlstad förrän hela underlaget ligger på bordet.
Det är många av de som skickat in synpunkter som skriver att de inte vill ha någon moské i Karlstad, kommer det att påverka ditt beslut på något sätt?
– Nej, utan man får titta på synpunkter med substans, i alla fall i plan- och bygglagshänseende så ska vi titta utifrån den lagstiftningen, hur det funkar med infrastruktur, gestaltning och allt sånt där. Men sen får vi inte negligera den oro som finns.
– Vi måste ju hitta en dialog med de som är oroliga. Om vi antar den här detaljplanen så måste den dialogen fortsätta, för det fungerar inte om vi slår in kilar mellan människor, säger Peter Kullgren (KD).