Annika Skoogh arbetar som barnmorska på förlossningsavdelningen på Centralsjukhuset i Karlstad jämsides som verksamhetsutvecklare inom Kvinnosjukvården. Nyligen har Annika disputerat inom ämnet omvårdnad, med fokus på patientsäkerhet i förlossningsvården.
Fokus för forskningen är skador och vårdpersonalens uppfattningar av patientsäkerhet, patientsäkerhetskultur och teamarbete.
– Min forskning baseras på fyra delstudier, den första studien handlar om skador vid planerad vaginal förlossning som baseras på en journalgranskning, min andra delstudie är en intervjustudie där jag intervjuar barnmorskor, läkare och undersköterskor på tre förlossningsavdelningar, säger Annika Skoogh, barnmorska och verksamhetsutvecklare inom Kvinnosjukvården på Centralsjukhuset i Karlstad.
I klippet ovan berättar Annika om vilka uppfattningar intervjustudien visade.
Blåsöverfyllnad
Blåsöverfyllnad, som Annika pratar om i klippet, är i samband med förlossning relativt vanligt förekommande, trots att det inom vården finns en hög grad av medvetenhet om problemet. Om personalen missar en överfylld blåsa kan det ge permanenta skador hos kvinnan som kan yttra sig i form av inkontinens och andra blåsskador.
Källa: IVO