Tina Springer tycker att Pride är ett nödvändigt ont. Foto: SVT

Tommy blev Tina – fick ordning i garderoben

Uppdaterad
Publicerad

På lördag är det dags för Prideparaden i Karlstad. En dag då många HBTQ-personer som annars lever i det tysta vågar blomstra. Tina Springer vet precis vad det handlar om, skillnaden mellan liv och död. 

2012 hette hon Tommy, jobbade som elektriker och stod beredd att kliva ut framför en långtradare och avsluta sitt liv.

– Jag kände mig bältad i mitt eget liv. Familjen och allt var bra, men jag klarade inte av mitt eget liv, det var slut. The End stod det i min bok, berättar före detta Tommy, nu Tina Springer.  

Pride Värmland

Tommy ändrade sig i sista stund och istället började en tuff resa ut ur garderoben, via operationsbordet och tillbaka till livet, med nytt kön, namn och personnummer.

– Endera var jag död eller så lever jag. Nu gjorde jag den inre resan från helvetet till himlen och jag har äntligen fått bli den jag alltid velat vara, men aldrig vågat släppa ut, säger Tina Springer.

”Många orkar inte och tar sitt liv”

I dag är hon en sprudlande 64-årig pensionär som lever ihop med sin hund Ture i en villa på Hammarö.

Hon är ordförande i RFSL-Värmland och jobbar för att förnya lagstiftningen som berör HBTQ-personer och hjälpa andra att våga vara sig själva.

– Många orkar inte göra den resa som jag gjort, utan avslutar sitt liv. Vi tycker att vi har kommit långt i Sverige i de här frågorna, men många länder ligger långt före. Samhället måste förändras och lagstiftningen förnyas. Vi ska inte motarbetas av samhället, vi är samhället, säger Tina Springer.

Pride – för rätten att vara sig själv

För Tina är Prideveckan som pågår i Värmland just nu både glädje och ett nödvändigt ont.   

– Om samhället hade varit helt öppet så behövde vi inte ha Pride, men nu är det inte riktigt så utan Pride är jätte, jätteviktig för att vi ska få visa vem vi är.

Ordning i garderoben

Tina visar upp sin walk in closet, där kläderna är prydligt sorterade efter färg. I dag kan man säga att hon bokstavligt talat har ordning i sin garderob. Hon är också väldigt öppen och pratar ogenerat om sin könskorrigering.

– För min del har det gått väldigt bra och det här är min identitet. De som inte klarar av mig, ja de får göra något annat, för här är jag.

Hur blir du bemött av dina gamla elektrikerkollegor?

– Det fungerar jättebra, jag pratade med en för några dagar sedan och vi hade ett jättebra samtal om gamla minnen och arbetskamrater och jag fick den stora möjligheten att berätta att jag mår väldigt, väldigt bra, säger Tina Springer.

Om Värmland Pride

Visionen med Värmland Pride är att i Värmland arbeta aktivt för människors rättigheter och att upplysa om frågor som berör HBTQ+. Värmland Pride vill uppmuntra till ett öppet samhällsklimat som motverkar fördomar och diskriminering på grund av sexuell läggning, könsidentitet och/eller -uttryck.

Värmland Pride pågår 5-10 september runtom i hela Värmland.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Pride Värmland

Mer i ämnet