Flera värmländska kommuner är med i toppstriden i rankningen Foto: TT

Torsby bästa skolkommunen i landet

Uppdaterad
Publicerad

Tre värmländska kommuner placerar sig på topp tio-listan i Lärarförbundets årliga rankning av Sveriges bästa skolkommuner. På första plats: Torsby.

– Det viktigaste är att vi har en samsyn, personal, politiker och fack, om vad vi ska satsa på, säger kommunpolitikern Peter Jonsson (S) Torsby till TT.

Det är 18:e året som Lärarförbundet rankar Sveriges bästa skolkommun. Skånska Vellinge har toppat listan fem år i rad men i år går utnämningen alltså till Torsby.

Peter Jonsson, som är ordförande i Torsbys barn- och utbildningsnämnd, säger att förstaplaceringen speglar att kommunen har satsat rätt.

– Vi har till exempel ett tvålärarsystem sedan några år. Där det finns behov arbetar två lärare i samma klassrum, vilket har haft god effekt. Och kanske viktigast – vi har inte haft något internt käbbel. Alla drar åt samma håll och det gynnar eleverna, säger han till TT.

Värmland i toppstriden

Värmland representeras också av Storfors på andra plats och Hammarö på fjärde plats.

Andel barn i förskolan, andelen godkända elever och lärartätheten hör till Värmlands läns relativa styrkor i årets rankning, medan länets kommuner placerar sig lägre när vi jämför lärarlönen.

Tre kriterier bort

Årets rankning är inte jämförbar med tidigare års. Från och med i år har Lärarförbundet tagit bort tre kriterier som gäller elevernas resultat, utan hänsyn till elevernas familjebakgrund. Kvar finns studieresultaten, med denna hänsyn tagen. Tanken är att kommuner med hög andel välbeställda, högutbildade familjer inte ska få ”gratispoäng” i rankningen.

Så här placerar sig kommunerna i Värmland

Kommun: Placering i rankingen av landets 290 kommuner

Torsby: 1

Storfors: 2

Hammarö: 4

Säffle: 11

Hagfors: 12

Årjäng: 38

Grums: 54

Arvika: 73

Karlstad: 82

Forshaga: 97

Filipstad: 108

Munkfors: 110

Eda: 123

Sunne: 125

Kristinehamn: 192

Kil: 226

Källa: Lärarförbundet

Om rankningen

Lärarförbundets rankning bygger på officiell statistik och statistik som är gemensamt framtagen av Lärarförbundet och arbetsgivareorganisationen Sveriges Kommuner och Landsting (SKL).

Ett par kriterier väger extra tungt: lärartäthet och andelen utbildade lärare.

Några av de andra kriterierna är sjuktal bland lärarna, lärarlöner, resurser till undervisning, andel barn i förskola och fullföljd gymnasieutbildning.

Niondeklassares meritvärde och andel godkända elever i alla ämnen har vägts in med hänsyn till elevernas sociala bakgrund.

Källa: Lärarförbundet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.