Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I växthuset handlar frågorna om hur tomater och gurkor trivs ihop. Gun-Britt Scherp delar gärna med sig av sina erfarenheter som odlare. Foto: SVT

Trädgårdsentusiaster bjöds in till Tusen trädgårdar

Publicerad

Under hela söndagen stod grinden öppen vid Villa Solvik. Trädgårdsentusiaster välkomnades till Gun-Britt och Hans-Åke Scherp och deras Mångfaldens trädgård i Alster utanför Karlstad men också till trädgårdar runt om i Sverige genom evenemanget Tusen Trädgårdar.

– Den här trädgården är väldigt vild. Vi försöker samarbeta med naturen och i naturen är det inga raka, hårda linjer, säger Gun-Britt Scherp.

I Värmland fanns det ett 30-tal trädgårdar som välkomnade besök. Bland dem fanns allt ifrån stadsodlingar i Karlstad, kolonilotter i Torsby till örtagården i Mattila i Östmark. Arrangemanget anordnas av Riksförbundet Svensk Trädgård för att ge trädgårdentusiaster en mötesplats där man kan dela kunskap och erfarenheter. På Mångfaldens trädgård var nyfikenheten stor och frågorna många.

– Många frågar om hur man får till en sådan bördighet och då är vi inne på mitt favoritämne – jorden. Jag ser det som min uppgift som odlare att hjälpa mikrolivet i jorden, säger Hans-Åke Scherp.

I växthuset handlar frågorna om hur tomater och gurkor trivs ihop. Ingen verkar bry sig om att det faller ett lätt regn utan kunskapsutbytet har tagit över.

Från gräsmatta till oas

Det var sent 90-tal när Gun-Britt och Hans-Åke flyttade till Villa Solvik. Då var trädgården en stor gräsmatta och inte så mycket mer, berättar Gun-Britt. Nu är den en lummig och vacker oas strax utanför stan. Och frågan är om de är klara nu, är Mångfaldens trädgård klar?

– En trädgård blir aldrig klar, säger hon och skrattar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.